středa 7. září 2016

Extra čokoládový nepečený dortík s ovocem

Léto je pomalu za námi a tak jsem ještě chtěla využít čerstvého ovoce dříve, než se nám zase na nějaký čas ztratí z pultů - tedy ne tak docela, ale mám na mysli to české a místní, které je nejlepší. Když jsem listovala časopisem Apetit a objevila tam nepečený čokoládový dort, začala se mě držet šílená chuť na čokoládu a nemohla jsem na dortík přestat myslet. Co jednoduššího jsem mohla udělat, než si ho prostě doma vytvořit. Tento dortík bych zařadila přesně do kategorie "Velká paráda za málo úsilí". S tímto čokoládovým krasavcem dosáhnete maximálního efektu a přitom to není žádná velká cukrařina, takže ho zvládne úplně každý. Vyřádit se můžete hlavně při zdobení, kde se fantazii meze nekladou. Protože je dortík čistě čokoládový, zvolené ovoce mu dodá pokaždé jinou chuť, což platí i dvojnásob i o ovocné omáčce. Dort vyniká výraznou a plnou čokoládovou chutí, takže radím volit jemné a svěží chutě. Já jsem zvolila jako klasiku jahody a jako něco netradičního čerstvé fíky, které jsem si oblíbila během mých pobytů v Řecku.

Troufám si říct, že s tímto nepečeným dezertem s letním ovocem potěšíte snad úplně všechny a milovníci čokolády vám navíc utrhají ruce. Kolegyně v práci pro dortík dokonce vymyslely  příznačnou přezdívku čoko porno :)



Suroviny:
na korpus:
150 g sušenek Bebe (napůl celozrnné, napůl máslové)
80 g rozpuštěného másla

na krém:
200 ml smetany ke šlehání
250 g kvalitní hořké čokolády (min. 50 % kakaa)
20 g cukru
60 g másla
50 ml plnotučného másla
špetka soli
2 lžíce Amaretta

čerstvé ovoce na dozdobení dortu 
 já použila jahody a fíky, ale můžou být i borůvky, maliny..

na ovocnou omáčku:
400 g mražených malin
150 g krupicového cukru
já jsem ale použila můj domácí sirup podle receptu zde

Postup:
Sušenky rozdrtíme v robotu a smícháme s rozpuštěným máslem. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložíme pečícím papírem a na dno rovnoměrně vmáčkneme sušenkovou směs a uhladíme. Necháme lehce zatuhnout v ledničce. Mezitím si připravíme krém. V rendlíku přivedeme k varu smetanu, přidáme cukr, mléko, máslo a špetku soli a stáhneme ze sporáku. Ke smetaně přidáme nalámanou čokoládu a také likér a důkladně promícháme. Nakonec krém rozmixujeme ponorným mixérem a je-li potřeba, přecedíme přes jemné sítko. Čokoládový krém ihned nalijeme na sušenkový základ a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Co se týká omáčky, já jsem použila můj domácí malinovo-mátový sirup, který se k danému účelu skvěle hodí. Můžete si ale připravit čerstvou omáčku. Maliny svaříme s cukrem a 200 ml vody. Směs rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme přes plátýnko nebo jemné síto. Nakonec svaříme na hustou omáčku.
Po ztuhnutí dort ozdobíme podle fantazie vybraným ovocem a pokapeme malinovým sirupem.







4 komentáře:

  1. ...tak teď jsem na něj dostala chuť =) na 100% vím co budu kuchtit v nejbližších dnech, je opravdu jednoduchý...já místo BEBE sušenek dám dobré máslové =) pak se pochlubím jak to dopadlo =)a opravdu fíky jsou v obchodě cenově nad 10,-...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak určitě čekám na info, jak chutnalo Gabčo :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat