pátek 16. září 2016

Pečený dýňový cheesecake

Sezóna dýni je na svém vrcholu a u nás doma o ně opravdu nemáme nouzi. Dýni hokaido pěstujeme na zahradě a kdyby to bylo náhodou málo, většinou mi dorazí i ve farmářské bedýnce. Já jsem prozatím většinou dělala hlavně dýňovou polévku, protože ta je u nás doma hodně oblíbená, ale dýně to není jenom polévka nebo pyré, možností je mnohem víc. Ne že bych nějak holdovala americké kuchyni, ale co se týká vaření s dýní, dá se tam docela dobře inspirovat. Však celý podzim až do Halloweenu se dýním v Americe v podstatě nevyhnete a oproti Evropě je to velmi oblíbená surovina i do sladkých pokrmů.  Začíná to dýňovými koláči a sušenkami, pokračuje to muffiny a palačinkami a končí to slavným dýňových kafem ze Starbucksu. No a proto jsem se rozhodla, že musím nějaký dezert také vyzkoušet a posoudit, jak dýně v chuti ladí. Přece jenom se musím přiznat, že mám ohledně dýně trochu zajetý stereotyp a použití ve sladké kuchyni jsem se dlouho bránila. Nakonec jsem ale upekla pořádný dýňový cheesecake, který jsem doplnila dýňovou šlehačkou a výsledek byl více než ucházející. Ricotta použitá v dortíku vytváří krásně krémovou, ale pevnou strukturu a dýně dodává neobyčejnou a zajímavou chuť. Jestliže chcete vyzkoušet něco nového a neotřelého, určitě se do tohoto cheesecake pusťte, budete velmi mile překvapeni!




Suroviny:
na formu o průměru 22 cm

na základ:
1 balení oříškových sušenek Bebe Dobré ráno
1 1/2 hrst ořechů - já dala mix mandlí a lískových oříšků
(vlašské se ale budou také dobře hodit)
3 lžíce cukru
4 lžíce rozpuštěného másla
4 lžíce hladké nebo celozrnné pšeničné mouky
špetka soli

na cheesecake:
2 balení ricotty (cca 400- 450 g)
250 g cream cheese
3/4 hrnku třtinového cukru
1 hrnek a půl hladké mouky
5 vajec, oddělené žloutky a bílky
cca 300 - 350 g domácího dýňového pyré (recept níže)
1 lžička vanilkového extraktu
1 vrchovatá lžička skořice
1 lžička perníkového koření nebo lépe směs koření pumpkin spice
2 špetky soli

na dýňovou šlehačku:
200 ml vychlazené smetany 33 %
2 lžíce dýňového pyré
1 lžíce cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
půl lžičky skořice
lžička perníkového koření (nebo lépe směs pumpin spice)

4 čtverečky kvalitní hořké čokolády
1 lžička másla



Postup:
Na základ dortu si smícháme v mixéru ořechy, nalámané sušenky, mouky a koření a dobře rozmixujeme dohromady, Přidáme rozpuštěné máslo a důkladně promícháme Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a oříškové těsto rovnoměrně rozdělíme na dno a okraje formy a dobře přimáčkneme.Poté dáme do ledničky alespoň na 40 minut uležet.
Na cheesecake smícháme ve velké míse suché suroviny - mouku, sůl, cukr a koření a dáme stranou. V robotu důkladně smícháme ricottu a cream cheese, přidáme dýňové pyré a znovu necháme spojit v robotu, poté přimícháme žloutky a vanilkový extrakt. Nakonec přisypeme i suché ingredience a důkladně spojíme v hladké, krémové těsto. V jiné míse vyšleháme bílky dotuha a stěrkou opatrně přidáme k sýrové směsi.
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krémovou směs nalijeme na základ do formy a dáme péct minimálně na hodinu až 90 minut, dokud střed dortu nebude téměř pevný. Upečený cheesecake vyjmeme z trouby a necháme kompletně vychladnout.
Na dýňovou šlehačku nejdříve dotuha ušleháme smetanu, ke které přidáme dýňové pyré i ostatní ingredience a znovu krátce prošleháme. Na vychladlý dort nanášíme buď lžící nebo pomocí zdobícího sáčku. Nakonec rozehřejeme čokoládu společně s máslem a tekutou čokoládou dort postříkáme. Cheesecake je samozřejmě nejlepší vychlazený.

Dýňové pyré

Jednu středně velkou dýni rozčtvrtíme, oloupeme a zbavíme semen. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a lehce pokapeme kvalitním olivových olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 - 15 minut, dokud dýně nebude měkká, necháme zcela zchladnout. Dýni nakrájíme na menší kousky přidáme 1 - 2 dcl vody (podle potřeby) a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Skladujeme v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží několik dní. Použití je rozmanité :)


Inspirace z http://www.jocooks.com/bakery/cakes/pumpkin-ricotta-cheesecake/


2 komentáře:

  1. ...tý jo, z dýně krom polévky mě péct nenapadlo =) super nápad a určitě móóóc dobrý =) přeji hezký konec prac. týdne a víkend =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mne právě dříve taky ne, ale člověk se musí pořád učit :) děkuji a také přeji krásný víkend

      Vymazat