pátek 14. října 2016

Domácí čokoládové müsli s kokosem

Pečení domácího müsli je už několik let docela hit. A není se čemu divit, protože kupované směsi často obsahují mnoho přidaných cukrů a tuků a se zdravou výživou nemají mnoho společného. Je tedy určitě lepší vytvořit si doma svoji vlastní směs, do které si přidáte pouze to, co máte rádi, ale hlavně máte kontrolu nad tím, co müsli přesně obsahuje. Já jsem doposud domácí müsli nedělala. Většinou kupuji skvělé tubusy z Mixit.cz nebo Müsli Janova Pec. Ale nakonec se mi také zachtělo trochu si pohrát a vytvořit si svoji vlastní granolu. A musím říct, že je to vlastně opravdu taková hra - kombinujete oblíbené suroviny podle aktuální nálady a pokaždé máte možnost vytvořit zase trochu jinou směs. Při pečení müsli božsky voní a já jsem hned po upečení měla co dělat, abych při ochutnávání nesnědla půl plechu :) Moje varianta s čokoládou je opravdu vynikající a my jsme si ji hned zamilovali. Uvedené množství vystačí na jednou velkou sklenici hotového müsli, to vám ale doma dlouho nevydrží :)



Suroviny:
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek špaldových vloček
půl hrnku strouhaného kokosu
3 lžíce slunečnicových semínek
3 lžíce lněného semínka (já kombinuji tmavé a světlé)
1 hrst hrubě sekaných vlašských ořechů
3 lžíce kokosového oleje
2-3 lžíce medu
1 hrst rozinek
60 g nahrubo nasekané kvalitní hořké čokolády (alespoň 60 % obsahu kakaa)

Postup:
Troubu rozehřejeme na 150 °C. Ve vodní lázni rozehřejeme kokosový olej a med. Ve velké míse smícháme vločky, kokos, semínka a ořechy a zalijeme medovou směsí. Vše dobře promícháme, aby se vločky důkladně obalily a nasypeme na plech vyložený pečícím papírem. Vločky pečeme cca 15 -20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé a voňavé, během pečení je několikrát promícháme. Upečené,  ještě horké müsli vyndáme z trouby a promícháme s rozinkami a čokoládou. Směs necháme zchladnout a pak uložíme do uzavíratelné sklenice.


2 komentáře:

  1. skoda, ze musli az tak nemusim, ale vyzera to velmi pekne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, no já ho užírám i samotné :)

      Vymazat