čtvrtek 6. října 2016

Kapustové závitky plněné krůtím masem v rajčatové omáčce

Počasí se nám v  posledním týdnu rapidně zhoršilo, je sychravo a prší. Prostě čas zalézt pod deku s horkým čajem a samozřejmě něčím dobrým teplým na zub. Dáte mi asi za pravdu, že s ročním obdobím, ale i aktuálním počasím se náš jídelníček zásadně mění, na podzim přibývají tučnější jídla nebo polévky, jednoduše taková jídla, která vás zahřejí na těle i na duši. V zahraničí se pro takové pokrmy vžil název "comfort food", který je podle mne více než výstižný. No a právě takové jídlo kapustové závitky určitě jsou.  Protože jsem ve farmářské bedýnce dostala krásnou kapustu a v obchodě měli pěkná krůtí prsa, přemýšlela jsem, jak suroviny vhodně využít. Závitky byly v podstatě jasná volba. Servírovat můžeme s rýží nebo bramborem, ale určitě by závitkům slušel i kuskus nebo bulgur. Mimochodem, já jsem použila kuskus i na zahuštění masové směsi místo klasické rýže.



Suroviny:
na 6 porcí závitků
10 větších kapustových listů
cca 500 - 600 g krůtího prsa
20 dkg anglické slaniny
1 vejce
1 svazek jarní cibulky
2 stroužky česneku
2 lžíce oleje
1 menší hrnek kuskusu
hrstka nasekaných bylinek (tymián, bazalka, petrželka)
sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika

na omáčku
500 ml rajčatové passaty
1 lžíce oleje
1 menší cibule
2-3 stroužky česneku
cca 2 dcl vody nebo zeleninového vývaru
nasekané bylinky (bazalka a tymián)

Postup:
Krůtí prso nameleme na mlýnku. Vyprané kapustové listy dáme na pár minut povařit do osolené vody do poloměkka, slijeme a propláchneme ledovou vodou a necháme okapat. Mezitím si nakrájíme cibulku i se zelenou částí na kroužky a slaninu na kostičky, česnek utřeme najemno. Šest nejhezčích listů necháme na závitky, a ty čtyři zbývající nakrájíme na proužky (tvrdý košťál vyřízneme). Na pánvi na oleji zpěníme cibulku a po chvíli přidáme česnek a slaninu a nakonec nakrájenou kapustu. Vše chvíli opékáme a odstavíme z ohně. Do velké mísy dáme krůtí maso, směs se slaninou a dobře promícháme. Dále k masu přimícháme vejce, bylinky, nevařený kuskus, lžičku kmínu a papriky a důkladně osolíme i opepříme. Masovou nádivku řádně promícháme, ať se spojí chutě. 
Z masa tvarujeme váleček, který umístíme doprostřed kapustového listu, kdy tři konce přehneme do středu (zespodu a ze stran) a poslední konec zarolujeme do pevného závitku. Takto spotřebujeme veškerou nádivku. Když jsou hotové závitky, připravíme si rajčatovou omáčku. Ve velkém kastrolu (kam se vejdou všechny závitky) zpěníme na oleji cibulku a česnek a chvilku opékáme. Přilijeme rajčatovou passatu, vodu nebo vývar, osolíme a opepříme a necháme provařit, dokud omáčka trochu nezhoustne. Nakonec do omáčky přidáme i bylinky. Do kastrolu k omáčce rozložíme kapustové závitky, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni dokud maso není hotové, cca 10 minut. Nakonec ještě závitky v kastrolu necháme trochu opéct v troubě pod grilem, ale to už není nutnost. Podáváme s brambory nebo rýží.




2 komentáře:

  1. Mám chuť si to jít hned teď uvařit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, ale ty teď budeš ochutnávat jiné cizokrajné dobrůtky :)

      Vymazat