neděle 27. listopadu 2016

Mangovo-kokosový dort se šlehačkovým krémem

Ještě než vás začnu zásobovat recepty na vánoční cukroví a jiné dobrůtky, chtěla bych se s vámi podělit o recept na spíše letní dortík a zároveň bych vám ráda představila jednu z mých nových kuchařek. Jedná se o kuchařku Napečeno bez pečení, která obsahuje recepty na samé nepečené dezerty. Nevím jak vy, ale my máme nepečené dortíky a cheesecaky moc rádi a to bez ohledu na sezónu. Existuje tolik surovnin a chutí, které můžete zkombinovat a i bez trouby a velkého kuchařského umění vykouzlit bezvadný a svěží dezert. Jelikož miluji mango, byl můj první výběr jasný. Vybrala jsem kokosovo - mangový dortík, který byl krásně svěží a ovocný. Jelikož jsem měla doma přemíru mandarinek, dovolila jsem si je do dortu propašovat a tak jsem si jako vždy recept trochu upravila. Vám ale nabízím původní znění podle kuchařky.

V kuchařce Napečeno bez pečení najdete různé řezy a dortíky, krémové i šťavnaté ovocné dorty, cheesecaky a také dorty pro slavnostní příležitosti. Je to rozsáhlý zdroj inspirace pro ty, kteří si už nevystačí s jedním klasickým receptem a chtějí zkusit něco nového. Já se těším až vyzkouším další dortík :)




Suroviny:
na formu 26 cm 
na korpus:
230 g kokosových sušenek (např. Emco nebo REJ)
125 g másla

na náplň:
200 g čerstvého sýra
300 ml smetany ke šlehání
1 sáček mleté želatiny (doporučuji Dr. Oetker)
125 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
6 polévkových lžic citronové šťávy
1 mango

srpky manga na ozdobu

Postup:
Sušenky rozdrtíme ručně nebo v mixéru najemno. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami. Dno rozevírací dortové formy vyložíme pečícím papírem a sušenky na dno dobře upěchujeme. Dáme odležet do chladu. Želatinu rozpustíme v pár lžících studené vody a necháme nabobtnat. Mezitím v míse smícháme sýr, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu a vše vymícháme dohladka. Želatinu zahřejeme na plotně až se rozpustí, ale nevaříme. Tři lžíce krému přidáme k želatině, zamícháme a vše vrátíme zpátky do krému. Mango oloupeme a a dužinu okrájíme od pecky na úzké srpky. Smetanu vyšleháme dotuha a přidáme ke krému a důkladně spojíme. Sušenkový základ potřeme třetinou krému, poklademe mangem a navrch rozetřeme zbývající krém. Dort vychladíme minimálně 5 hodin v chladničce, ale nejlépe přes noc. Poté opatrně uvolníme od stran formy a vyndáme. Dort ozdobíme plátky manga a kokosovými plátky.






1 komentář:

  1. zbožňuji knihy a kuchařky obzvlášť...=) už sem se na ni koukala, takže napíšu ježíškovi =)

    OdpovědětVymazat