úterý 1. listopadu 2016

Masové kuličky se smetanovou omáčkou

Masové kuličky jsou prostě skvělá věc. Nevím, jestli byly tak oblíbené i před Ikeou, ale každopádně Ikea jejich popularitě hodně pomohla :) Já jsem tedy nikdy nebyla nějaký stálý a nadšený strávník právě v Ikee, ale samozřejmě jsem jejich kuličky také ochutnala (i když je to teprve pár let, co jsem je měla poprvé). Tento recept nemá za cíl se známým švédským kuličkám přiblížit přesně na chlup, mohu vám ale slíbit, že vás dostanou :) Je sice fajn mít jedno rezervní balení kuliček v mrazáku, domácím se ale nic nevyrovná. Navíc teď na podzim je to přímo ideální jídlo pro sychravý den. Já je nejraději připravuji s poctivou domácí bramborovou kaší, mňam :)




Suroviny:
na kuličky
500 g kvalitiního mletého masa (často si sama melu)
1 středně velká cibule, nasekaná
4-5 lžic strouhanky (panko strouhanka)
1 vejce
půl lžíce sušeného česneku
půl lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička koření na mletá masa
hrstka nasekané petrželky
sůl, pepř (nešetřit)
1-2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce másla

na omáčku
60g másla
3 lžice hladké mouky
200 ml smetany
400 ml hovězího vývaru
1 lžíce worcestrové omáčky
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř

Postup:
Mleté maso smícháme v keramické míse s cibulí, vejcem, strouhankou,petrželkou a kořením. Důkladně promícháme až dostaneme kompaktní hmotu, v případě potřeby přidáme trochu strouhanky, ale opatrně. Naopak doporučuji nešetřit pepřem ani solí. Navlhčenou rukou válíme z masa kuličky. Podle zvolené velikosti by jich mělo být 12 až 20 ks. 
Na hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo a kuličky opékáme ze všech stran. Poté přemístíme do zapékací misky a 5 minut necháme dopéct v troubě. Kuličky udržujeme teplé.
Nyní si připravíme omáčku. Na stejné pánvi rozehřejeme zbývající máslo, přisypeme mouku a důkladně prošleháváme až dostaneme světle hnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem a smetanou a opět dobře promícháme, aby měla omáčka hladkou konzistenci. Nakonec přidáme worcestrovou omáčku a hořčici a přivedeme pomalu k varu, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí a pepřem. Do hotové omáčky vrátíme kuličky, necháme společně 2 minuty prohřát a můžeme podávat. Já je mám nejraději s domácí bramborovou kaší a posypané bylinkami :)



5 komentářů:

  1. ...taky dělávám podobné a s dobrou bramborovou kaší, mmmm no mňamka =) mleté maso máme rádi =)

    OdpovědětVymazat
  2. My děláme "dědečkovy koule". Do mletého masa vmíchám jednu sterilovanou čalamádu -ale naslano,dělám si ji sama-vejce,sůl,pepř,směs na grilovanou zeleninu a trochu strouhanky. Kuličky velikosti pingpong.míčku rozložím na vrstvu mrkve,nakrájené na malé kostičky a peču trochu podlité vývarem nejdříve zakryté,pak odkryju kvůli barvě a vypečení šťávy. S kaší taky paráda.

    OdpovědětVymazat