středa 16. listopadu 2016

Vepřové kotletky s lehkým bramborovým salátem

Tak konečně po čase zase přidávám recept na hlavní jídlo s masem. Ne že bychom doma maso vůbec nejedli, ale nejíme ho určitě každý den a také ne každý den vařím něco tak objevného, že to stojí za vystavení na blog :) To ale určitě neplatí o následujícím receptu. Ačkoliv teď s přicházející zimou máme tendence jíst většinou hutnější jídla, rozhodně si ráda dám i něco odlehčenějšího. No a protože Vánoce se tiše blíží a čekají nás hory bramborového salátu, rozhodla jsem se udělat si takovou malou přípravu, ale v úplně jiném kabátku. V časech, kdy jsem celé léto trávila v Řecku si pamatuji, že jsme mnohokrát měli bramborový salát. Poprvé jsem se tomu divila, protože jsem si hned představila náš vánoční hutný salát plný majonézy. Jižané mají také svůj bramborový salát, akorát hodně odlehčený - hodící se do letních veder. Ačkoliv si Vánoce bez klasického bramborového salátu nedokážu představit, během roku si raději dám tuto lehkou variantu.


Suroviny:
na 4 porce
4 vepřové kotlety s kostí (nebo bez kosti)
500 - 600 g menších brambor na salát (typu A)
větší hrst mraženého hrášku
půl brokolice nebo jedna malá palička
1 velký stroužek česneku
1 chilli paprička - každý podle chuti
čerstvé bylinky - já měla bazalku (té dávám nejvíc), rozmarýn a tymián - na marinádu
hrst čerstvé bazalky + máty do salátu 
2 lžíce strouhaného parmazánu + trochu na posypání
olivový olej
1 citron
2 lžíce bílého jogurtu (zakysané smetany) + 1 lžíce kvalitní majonézy
sůl, pepř

Postup:
Na salát dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody. Uvařené brambory necháme lehce zchladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na širší plátky. Kotlety po stranách trochu nařízneme, je-li to potřeba (ať se maso pečení nekroutí). Připravíme si marinádu na maso. V hmoždíři rozdrtíme bylinky, česnek a pepř s 3 lžícemi olivového oleje. K marinádě přidáme okrájenou kůru z citronu, promícháme a naložíme maso, necháme odležet. Brokolici rozebereme na malé růžičky a dáme vařit na páru nebo do vody pouze na pár minut, ať zůstane křupavá, na poslední minutku přidáme mražený hrášek vše scedíme a necháme zchladnout.
Do velké mísy vymačkáme šťávu z citronu, nasekáme bylinky, papričku a přidáme parmazán, 2 lžíce olivového oleje, jogurt a majonézu. Přimícháme zlehka brambory a také brokolici s hráškem, aby se zeleniny obalila dresinkem. Dochutíme solí a pepřem. Je-li salát hotov, rozpálíme grilovací pánev s kapkou oleje a grilujeme na ní kotletky cca 4 minuty z každé strany. Kotlety solíme až před grilováním. Já většinou používám kotlety s kostí, ale tentokrát jsem měla doma ty bez kosti a tak jsem je chtěla spotřebovat. Kotletky bez kosti většinou nepotřebují dopékání v troubě, ale ty s kostí je dobré dát ještě na 5 minut dopéct do rozpálené trouby. Kotlety podáváme se salátem, každou porci ozdobíme parmazánem a snítkou bazalky.

Inspirace z časopisu Gurmet - říjen 2016

6 komentářů:

  1. ...odlehčené saláty a vůbec jakékoliv saláty máme moc rádi...já dělám od kolegyně z práce Bulharský bram. salát : uvařené brambory (ve slupce)nakrájíme na plátky, pak na kolečka nastrouhám salátovou okurku, cibuli na půl kolečka, přidám olej, sůl, pepř a já pro zvýrazněni chuti trochu cukru...=) vychladím a třeba k tomu nějaký to maso nebo ryba...je to vynikající =) ten tvůj stojí za vyzkoušení...=) hezký den =)

    OdpovědětVymazat
  2. mňam! tak tenhle receptík vyzkouším, jen teda místo kotletky použiju kuře :) BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Maso lze samozřejmě podle potřeby vyměnit. Věřím, že i samotný salát by byl dobrý :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat