středa 28. prosince 2016

Mille feuilles

Jelikož teď v poslední době nemám mnoho času, vracím se hlavně k dobrůtkám, které jsem dělala v minulosti a nestačila jsem k nim doteď napsat recept. Na podzim jsem poprvé dělala skvělý francouzský dezert Mille Feuille (tisíc lístků), na který jsem se chystala už dlouho, ale teprve výzva časopisu Gurmet mě zase nakopla ho udělat hned. Dezert je vlastně na první pohled úplně jednoduchý - upečené listové těsto a na něj krém patissiere nebo podobný. Je ale pravda, že člověk potřebuje špetku zručnosti, aby vytvořil dílo připomínající zákusek z francouzské cukrárny :) Výsledek ale stojí za to a nejen, že Mille feuilles krásně vypadá, ale také božsky chutná a opět potvrzuje pravidlo, že méně (surovin) je někdy více. V časopise Gurmet ještě dělali i svoje vlastní listové těsto, ale mne to přijde skoro zbytečné. Ráda si upeču svůj kváskový chléb nebo udělám domácí těstoviny, ale listové těsto přenechám profesionálům.


Suroviny:
1 plát listového těsta

na krém
500 ml mléka
100 g cukru
3 žloutky
40 g hladké mouky
semínka z poloviny vanilkového lusku

na polevu
170 g cukru moučka
1 bílek
1- 2 lžičky citronové šťávy
20 g hořké čokolády

Postup:
Den předem si uvaříme krém tak, že do hrnce nalijeme mléko, přidáme 2 lžíce cukru a semínka vanilky. Přivedeme k varu a odstavíme z plamene. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a zapracujeme k nim mouku. Pomaličku přiléváme ke žloutkům polovinu mléka a přitom stále šleháme. Nakonec žloutkový krém přilijeme ke zbývajícímu mléku a přivedeme pomalu k varu než krém zhoustne. Potom ho nalijeme do skleněné mísy, povrch překryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladit přes noc.
Troubu předehřejeme na 200°C a velký pečící plech vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme na velikost plechu, dáme na plech, překryjeme i shora papírem a zatížíme dalším plechem. Pečeme v troubě cca 20 minut, poté sundáme horní pekáč a dopečeme ještě dozlatova. Těsto necháme vychladnout a poté ořízneme nevzhledné okraje a rozdělíme na 3 stejné obdélníky.
Nakonec si připravíme polevu. Bílek vyšleháme s citronovou šťávou dotuha, přidáme cukr a dobře promícháme. Dále rozpustíme čokoládu a dáme ji do malého cukrářského sáčku. Krémem naplníme další cukrářský sáček s kulatou obyčejnou špičkou. Nyní začneme dezert skládat. Na servírovací tác dáme jednu třetinu listového těsta a zdobíme pusinkami krému - měli bychom spotřebovat asi polovinu. Přiklopíme dalším plátem a postupujeme stejně. Nakonec přiklopíme posledním plátem těsta a ten potřeme bílkovou polevou, na kterou natřeme linky čokolády a ty rychle protáhneme kolmo špejlí "cik cak", aby vznikl vzor jako na obrázku. Pracujte velmi rychle, čokoláda rychle tuhle a poté nevytvoří cílený vzorek. Dezert necháme vychladit v lednici minimálně několik hodin.




4 komentáře:

  1. Ihned bych ochutnala bez výčitek, pže mě dnes honí mlsná =) Vypadají skoro jako "Kremšnit" taky se peče z vděčného listového těsta =) Hezké poslední dny r. 2016

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vynikající záležitost, ale důležité, aby se řezy nechaly trochu odležet. Hned po namazání by to nebylo ono. Krásný nový rok :)

      Vymazat