neděle 11. prosince 2016

Nebesky vláčná jablková buchta s karamelovou polevou

Tentokrát trochu odbočím od vánočního cukroví, ale u sladkého zůstanu. Mám pro vás totiž recept na úžasně vláčný jablíčkový koláč, jehož konzistence připomíná brownies. Koláč je dobrý sám o sobě, ale domácí karamelová poleva ho pozvedne o level výš a skvěle se k němu hodí. Skořice a jablíčka jsou navíc typické vánoční chutě a tak jsem vlastně od těch Vánoc zase tolik neodbočila :) Určitě doporučuji na pár vteřinek buchtu s omáčkou ohřát v mikrovlnce - teplá varianta je totiž nejlepší a do současného počasí se více než hodí :)
Nebojte se v koláči ponechat mandle i jablíčka na větší kousky, vytvoří krásnou strukturu a plnou chuť.



Suroviny:
na 1 menší plech
115 g změklého másla
3/4 hrnku třtinového cukru
1 hrnek hladké mouky
hrst plátkových mandlí
1 vejce
1 lžička skořice
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 špetky soli
2 červená šťavnatá jablíčka, oloupaná na nastrouhaná nahrubo 
nebo na slabé plátky

na karamelovou polevu:
cca 125 ml smetany ke šlehání
1 hrnek cukru
80 g másla

Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Pečící plech vysteleme papírem na pečení - já měla čtvercovou formu 20x20 cm. Máslo vyšleháme s cukrem do světlého krému, poté zašleháme i vejce. Ve vedlejší míse smícháme suché suroviny a pomalu je přimícháme k máslové směsi. Nakonec do těsta zlehka vmícháme i jablka a mandle. Hotové těsto rovnoměrně rozdělíme do formy a pečeme v troubě cca 45-50 minut. Pozor na přepečení - koláč by měl být uvnitř stále vlhký, tak jako bývají brownies. Hotovou buchtu necháme zchladnout 5 minut ve formě, poté na mřížce.
Na karamel rozehřejeme v rendlíku cukr, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté přidáme k cukru opatrně máslo - karamel začne hodně bublat. Směs opatrně mícháme, dokud se máslo zcela nerozpustí.  Nakonec do rendlíku opatrně a pomalu nalijeme smetanu, zamícháme a provaříme asi jednu minutku. Já přidávám ještě dvě špetky soli. Karamel necháme vychladnout a poté nalijeme do skleničky, kde uchováme.




1 komentář:

  1. ...něco podobného peču mám ten recept od sestřenice z USA a nazvali jsme ji americká buchta =) výhodou je že je vláčná a není suchá =) a karamel můžu takže vyzkouším =) jen pořád nechápu jak vše stíháš, mít klobouk tak smeknu...=) =) =)

    OdpovědětVymazat