neděle 4. prosince 2016

Zdravé domácí Bounty

Je tu druhá adventní neděle a já přicházím s receptem na jedno nepečené cukroví, které ale nutně nemusíte připravovat pouze na Vánoce, ale klidně po celý rok, jak to dělám já. Na druhou stranu k Vánocům se skvěle hodí a jelikož příprava je rychlá, můžete s ním ozdobit vánoční stůl doslova na poslední chvíli. Kokos je u nás doma docela oblíbený a tyčinku Bounty jsem si dříve občas koupila. Je ale šíleně sladká, konkrétně obsahuje cca 9 kostek cukru. Tak jsem si řekla proč si nevyrobit svoji vlastní verzi, ve které přesně vím, co je a ještě si ji udělám o mnoho zdravější. Navíc je to skvělá volba právě i na vánoční stůl, kde se bude krásně vyjímat mezi nepečeným cukrovím. Bounty můžete vytvářet opravdu až na poslední chvíli a do té doby skladovat v lednici. Kokos k Vánocům neodmyslitelně patří a já věřím, že si na tyčinkách pochutnáte stejně tak, jako my :) Jestliže navíc zvolíte veganskou čokoládu, bude pochoutka zcela veganská a bez laktózy.



Suroviny:
na cca 16 kousků
2 hrnky mletého kokosu
200 ml hustého kokosového mléka
3 lžíce kokosového oleje
2-3 lžíce agávového sirupu (podle chuti)
pár kapek vanilkové esence
špetka soli

250 gr kvalitní tmavé čokolády (alespoň 60 % kakaa)
1 lžíce kokosového oleje

Postup:
V menším hrnci smícháme kokos, sůl, kokosové mléko i olej a nakonec esenci a zahřejeme na mírném plameni. Přidáme agávový sirup podle potřeby a pořádně promícháme, až se všechny ingredience spojí. Odstavíme z plamene a necháme zchladnout. Mezitím si středně velkou plastovou krabičku vysteleme pečícím papírem a kokosovou směs do ní rovnoměrně rozetřeme - hmota by měla mít výšku cca 1,5 - 2 cm. Dáme zchladnout do lednice, dokud hmota lehce neztuhne a potom ji nakrájíme na drobné obdélníčky, takové dvojhubky :) Nakrájené kousky přemístíme do mrazáku a necháme zmrznout, aby s nimi šlo později dobře manipulovat. 
Později ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu spolu s kokosovým olejem, zmrzlé kousky do ní rychle namáčíme, okapeme a necháme zaschnout na mřížce nebo na pečícím papíře. Skladujeme v lednici.





4 komentáře:

  1. ...mňam kokos =) něco podobného děláme ale tvarujeme do kuliček nazpůsob Rafaela =) přeji krásný adventní čas =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, kokos je prostě kokos :) Krásný den Gábino!

      Vymazat
  2. Tohle je nejlepší dobrůtka na světě!!!

    OdpovědětVymazat