neděle 8. ledna 2017

Čokoládové dortíčky s lískovými oříšky

Ježíšek letos opět nezklamal a přinesl mi několik kuchařek :) Za chvilku budu muset pomalu řešit, kam je všechny dám. Jeden z nových přírůstků v mojí knihovně je i druhý díl kuchařky od Elly Woodwards - Deliciously Ella (Lahodně s Ellou). První díl již mám od minulých Vánoc.
Ella je anglická foodblogerka, která v roce 2012 rapidně změnila svoje stravovací návyky a životní styl v souvislosti s její obtížnou nemocí, na kterou byli lékaři krátcí. Přechod na čistě rostlinnou stravu a zpomalení životního rytmu docílila nejen uzdravení, zjistila také, že se cítí lépe než kdykoli předtím.
Jak už jsem několikrát řekla, já nejsem vegan ani vegetarián, ale přírodní a zdravá strava je mi blízká a ráda se veganskými recepty inspiruji. Ráda totiž zkouším nové věci a Ella má ve své druhé knize opět mnoho dobrot, které stojí za ochutnání. Ella používá ve svých receptech mnoho ořechů, luštěnin, rozmanité zeleniny, ale i různé koření. Kromě tipů na snídaně nebo večeře nechybí kapitola se zdravými sladkostmi. Já jsem vyzkoušela tyto skvělé dortíčky, které jsou plněné domácí zdravou nutellou a jsou neodolatelné :)
Jediné negativum na tomto typu stravy vidím finance. Jestliže totiž v každém druhém receptu na sladké máte použít 300 g mandlí nebo 200 g makadamových oříšků, trošku to vaši peněženku provětrá...


Suroviny:
na 12 ks

na těsto
14 velkých vypeckovaných datlí (Medjool) nebo datlová pasta
300 g jemně mletých mandlí
4 lžíce kokosového oleje
trocha mouky z hnědé rýže či pohanky

na náplň
150 g lískových oříšků
1 zralé avokádo, oloupané a nakrájené
5 lžic javorového nebo agávového sirupu
4 lžíce nepraženého kakaového prášku
100 ml vody
špetka soli

Postup:
Troubu předehřejeme na 170°C. Lískové oříšky nasypeme na plech a dáme péct do trouby asi na 10 minut. Ještě teplé ořechy zabalíme do utěrky a mneme v rukou, dokud neopadají všechny slupky. Poté necháme vychladnout. 
Dále si připravíme těsto tak, že všechny ingredience kromě mouky dáme spolu se 3 lžícemi vody do kuchyňského robotu a rozmixujeme na lepkavou směs. Vál podsypeme moukou a z hmoty vyválíme  slabé těsto. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrojíme kolečka trochu větší než díra v plechu na muffiny. Kolečka vtlačíme do vymazaných (kokosovým olejem) otvorů v muffinovém plechu. Mne se ale osvědčilo těsto neválet, pouze ho rovnoměrně vtlačit do formiček. Pečeme v troubě 10-15 minut dozlatova, necháme vychladnout a vyklepneme z formiček.
Vychladlé lískové oříšky dáme do robotu a mixujeme tak dlouho, dokud nezískáme oříškové máslo (je potřeba silný robot). Poté přidáme všechny ostatní ingredience a důkladně mixujeme, dokud nezískáme krásně hladkou čokoládovou hmotu. Chladné košíčky plníme vrchovatou lžící náplně a můžeme servírovat. Uchováváme v lednici.





1 komentář:

  1. drahá záležitost to je ale určitě to stojí za to =)...náplň určitě vyzkouším např. do lineckých košíčků =) kuchařky také miluji, ráda v nich nacházím inspiraci =) hezký večer přeji =)

    OdpovědětVymazat