sobota 11. března 2017

Moje frittata

Původně jsem sem tento recept ani nechtěla dávat, protože mi přijde takový běžný a obyčejný, ale někteří z vás se po něm ptali, takže proč vlastně ne. Je pravda, že ačkoliv nejde o nic světoborného, mnoho lidí frittatu nezná nebo doma vůbec nedělá a to je docela škoda, protože to může být jak skvělý oběd či večeře, tak i královská víkendová snídaně. Frittata je vlastně taková italská tlustá omeleta, často doplněná brambory. Základem mé verze jsou tedy brambory zalité vajíčkem a sýr a pak už si můžete přidat vše, co máte rádi nebo máte zrovna doma. Druhů frittaty je bezpočet od úspornějších variant po ty honosné, třeba s chřestem. Moje verze je taková přesně akorát a reflektuje běžné zásoby z ledničky. Někdo by v tom mohl vidět třeba takové rychlé zapečené brambory :)



Suroviny:
na 1 větší pánev
4 středně velké brambory nebo 5 menších
4 vejce L
1 menší červená cibule, na kostičky
50 g domácího špeku
100 g suchého salámu (vysočina)
2 rajčata nebo hrstka cherry rajčátek
60 g jemně strouhaného parmazánu
sůl, pepř
malá hrstka čerstvé bazalky

Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a uvaříme v osolené vodě. Mezitím na větší pánvi, která je vhodná i do trouby lehce rozškvaříme na kostičky nakrájený špek a přidáme k němu cibuli  a na kousky nakrájený salám, vše společně opečeme. Děrovanou vařečkou vyndáme vše stranou. V míse rozšleháme vajíčka, přidáme slité a trochu vychladnuté brambory, salámovou směs a polovinu sýra. Vše důkladně prošleháme a řádně osolíme a opepříme. K vajíčkům přidáme i část nasekané bazalky, část necháme na ozdobu. Pánev, kterou jsme použili znovu i se zbylým tukem rozehřejme (případně přidáme lžíci másla). Vlijeme do ní celou vaječnou směs a brambory dobře rovnoměrně rozprostřeme. Opékáme na středním stupni dokud spodek omelety není pevný. Mezitím nakrájíme rajčata na plátky a poklademe je na povrch, zasypeme zbývajícím sýrem a dáme do trouby po gril na několik minut až se sýr zapeče a vršek omelety bude pevný. Frittatu dozdobíme lístky bazalky.


6 komentářů:

  1. děkuji za recept =) jen sem nevěděla zda brambory uvařit nebo né =) určitě je to skvělý a rychlý oběd nebo večeře...a různým variantám se meze nekladou, takže tzv. co dům dal =) hezký a pohodový víkend =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak Gabčo, tohle jídlo je přímo stvořené na varianty co dům dal :) Také hezký víkend

      Vymazat
  2. Mmm, vyzkouším! je to podobné španělské tortille, akorát že ta se otáčí s tím talířem na pánvi. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Přesně - času není nikdy dost :P Děkuji za komentář :)

      Vymazat