sobota 4. března 2017

Kuřecí závitky a la Italia s hořčičnou omáčkou

A konečně pro vás mám také jeden slaný recept na hlavní jídlo, abychom to s těmi moučníky nepřeháněli že? Závitky obecně jsou podle mne takové víkendové nebo slavnostnější jídlo, protože komu by se chtělo motat se s masem a vytvářet úhledné závitky někdy uprostřed pracovního týdne - na to prostě není moc čas. Ale právě víkend je jako stvořený pro větší vaření, můžete třeba vyzkoušet nové recepty, s jídlem se víc mazlit a trochu si s ním vyhrát. A s takovými závitky si rozhodně vyhrajete - někdy to totiž není úplně jednoduché maso pěkně a úhledně zabalit, hlavně když máme menší kousek masa. Doporučuji tedy větší kuřecí prsa, které navíc v jejich nejtlustší části od středu nařízněte, abyste zvětšili jejich plochu a lépe se vám závitky balily. Kombinace sušených rajčat, mozzarelly a špenát mám osobně moc ráda, protože kromě toho, že je krásně barevná, tak především dobře chutná. Aromatická rajčata jsou zjemněná méně výraznou mozzarellou a špenát dodá další rozměr chuti. Hořčičná omáčka zase zvýrazní chuť jinak méně výrazného kuřete.
Takže se neváhejte rozmazlit a uvařte si tuhle dobrotu v barvách italské vlajky, věřím, že si pochutnáte tak jako my :)



Suroviny:
na 2 porce
2 větší kuřecí prsa
1 koule mozzarelly
4 sušená rajčata
hrst čerstvého (mraženého) špenátu
2 lžíce oleje
sůl, pepř, italské koření

na hořčičnou omáčku
40 g  másla
40 g hladké mouky
100 - 120 ml smetany na vaření
1 lžíce dijonské hořčice
sůl, bílý pepř

domácí americké brambory jako příloha

Postup:
Kuřecí prsa lehce naklepeme, ale nejlépe, když vyšší část prsou ještě podélně seřízneme, abychom dostali větší a stejně vysoký plátek. Plátky z obou stran okořeníme a na každý z nich rovnoměrně a spíš do středu umístíme dva plátky mozzarelly, dvě rajčata a trochu špenátu. Kuřecí plátky co nejlépe zabalíme, aby obsah pokud možno moc nevykukoval a důkladně zabezpečíme provázkem nebo jehlou. Na pánvi rozehřejeme olej a závitky na něm rychle ze všech stran opečeme, aby získaly barvu. Poté je přesuneme i s výpekem do zapékací misky nebo pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) cca 20 - 30 minut podle velikosti závitků. Do pekáčků můžeme při pečení přidat kousek másla a panák vody. Když se závitky pečou, připravíme si hořčičnou omáčku. V kastrůlku si rozehřejeme máslo, zašleháme mouku a vytvoříme světlou jíšku, kterou krátce provaříme. Poté přilijeme smetanu a důkladně rozšleháme, aby v omáčce nebyly hrudky, nakonec přimícháme hořčici a sůl s pepřem a necháme na mírném plameni projít varem. Upečené závitky zbavíme provázku nebo jehly, rozkrojíme v půlce a servírujeme s americkými brambory z trouby a hořčičnou omáčkou.




6 komentářů:

  1. Vypadá to úžasně! Miluju špenát a americké brambory. ♥ Co naopak moc nemusím je hořčice, takže já bych se do závitků pustila, ale bez té hořčičné omáčky! :D
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, domácí americké brambory dělám dost často. A ta omáčka tam samozřejmě nemusí být, to si doladíš podle svých chutí :)

      Vymazat
  2. Vypadá to skvěle. Určitě někdy vyzkouším. Mňam. :)

    http://andysdiarycz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. ...kuřecí maso moc nevyhledávám =)(jak byly děti malé chtěli jen kuřecí) ale pár oblíbených receptů taky mám =)
    a podobné závitky taky dělávám, špenát miluji a nebo plním camembertem a vlašskými ořechy...výtečná kombinace a tu hořčičnou omáčku vyzkouším...jídélko vypadá moc dobře =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. camembert a ořechy - to musí být také skvělé :)

      Vymazat