pondělí 20. března 2017

Nepečený oreo cheesecake

Nedávno jsem někde na internetu četla zajímavý recept na cheesecake, ale ve výsledku mne víc než recept zaujala diskuze, která se pod u něj rozjela. Dva tábory "kuchařů" se tam hádaly, jaký je ten pravý a lepší cheesecake, zda-li pečený či nepečený. Zatímco Američani zarytě hájili pečenou verzi jako jedinou správnou, lidé z Evropy vyzdvihovali tu nepečenou a rozplývali se nad jemnou strukturou. Kde je pravda je v podstatě jedno, zábavné ale je, jak taková záležitost dokáže některé lidi rozfajrovat :) Já mám dnes pro vás nepečenou verzi cheesecaku, která je rozhodně famózní. Ačkoli nejsem nějaký velký fanoušek oreo sušenek, v tomhle podání to prostě vše pasuje dohromady a výsledek je božský nebo možná ďábelský, protože o dietu se rozhodně nejedná. Ale co bychom to měli na světě za radosti, kdybychom si nemohli občas dopřát pořádný dortík? :)



Suroviny:
na korpus o průměru 26 cm
cca 20 sušenek oreo
60 g másla (rozpuštěného)

na náplň
700 g krémového sýry (Philadelphia, Lučina)
200 ml smetany na šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
100 g moučkového cukru
cca 16 rozdrcených sušenek oreo

na šlehačku
200 ml smetany ke šlehání
3-4 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu

několik přepůlených sušenek oreo na ozdobu

Postup:
Na korpus v mixéru rozemeleme sušenky, smícháme s máslem a rovnoměrně upěchujeme na dno pečícím papírem vyložené dortové formy, dáme vychladit.
Na náplň v míse vyšleháme do hladka sýr s cukrem a vanilkovým extraktem. V jiné, vyšší míse vyšleháme šlehačku dotuha a opatrně přimícháme k sýrové směsi. Hotovou náplň nalijeme na korpus ve formě, uhladíme a necháme alespoň 5 hodin (nejlépe přes noc) vychladit v lednici. Na dokončení rozdrtíme sušenky najemno a posypeme jimi povrch cheesecaku. Dort po stranách opatrně uvolníme nožem a vyndáme z formy. Nakonec vyšleháme šlehačku s cukrem a vanilkou dotuha a pomocí zdobícího sáčku povrch cheesecaku ozdobíme. Pak už jen zbývá nalámat zbývající sušenky a libovolně je naaranžovat na dort :)





4 komentáře:

  1. waaauuu, oreo cheesecake vypadá božsky =)kolik balení sušenek je asi potřeba ??? možná bych přidala do krému želatinu pro lepší tuhost ale to je jen můj názor =)až bude příležitost vytvořím...dieta nedieta =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tři ty velká balení padla :) jinak ta želatina určitě dává smysl a je to jistota, ale správně se do cheesecaku nedává

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Určitě Martino, je optavdu moc dobrý :)

      Vymazat