pátek 28. dubna 2017

Vařím s Mikrofarmou

Burgery s trhaným vepřovým masem (pulled pork), červenou řepou a kozím sýrem


Měla jsem tu čest, že i mě oslovilo skvělé řeznictví a bistro Mikrofarma, abych se zúčastnila soutěže a vymyslela libovolný recept za použití jejich skvělého a velmi kvalitního masa z místních chovů.
O Mikrofarmě už jsem předtím slyšela, ale přiznám se, že doteď jsem jejich obchod osobně nenavštívila. A to mají pobočku v Praze na Jiřího z Poděbrad (druhá je v Brně), kde se často vyskytuji a několikrát jsem šla okolo jak mlsný kocour, ale protože jsem zrovna neměla plán na vaření nebo jsem spěchala, nikdy jsem nezabrousila dovnitř. Jsem tedy ráda, že teď jsem už konečně měla příležitost, protože ten krámek - to je prostě sen :) Není to jenom farmářské řeznictví, ale i bistro s nabídkou od snídaní po kvalitní burgery. Navíc zde prodávají kvalitní pochutiny, například sýry, vína, ale i kváskový chléb. Já jsem měla tak nějak jasno, co budu vařit - pulled pork (trhané vepřové maso) jsem si doma vždy chtěla vyzkoušet. A protože teď často doma ujíždíme na staré dobré kombinaci řepy a kozího sýra, bylo rozhodnuto, co dál přijde do burgeru :) Určitě za to stojí upéct i domácí bulky (briošky), takovým se nic nevyrovná. Jestli přeci jen zvolíte ty z obchodu, mějte na paměti, že jsou větší než ty moje dělané a tak vám maso nejspíš nevystačí na 8, ale spíše 6 burgerů. Příprava sice ve výsledku zabere hodně času, ale většinu z tohoto času se masu vůbec nemusíte věnovat, takže spíše jde o to začít o den dřív a mít strýčka příhodu a pak se můžete věnovat úplně jiným činnostem :)
My jsme si na burgerech velmi pochutnali, popravdě řečeno nehezky se přežrali...ale stálo to za to :)



Suroviny:
na 8 malých burgerů
4 lžíce kvalitní sojové omáčky (light soy sauce)
2 lžíce olivového oleje
2 prolisované stroužky česneku
2 lžíce balsamikového krému (BBQ příchuť)
1 lžička mleté uzené papriky
cca 800 g krkovice vcelku z Mikrofarmy

1-2 červené řepy (podle velikosti)
1 balení bio kozího sýra Doral
balsamikový krém s příchutí BBQ

8 menších burgerových housek

Postup:
Krkovici omyjeme a osušíme a umístíme do vyššího pekáče. Stranou si připravíme z uvedených surovin marinádu a do dobře jí rozetřeme po celém povrchu masa. Pekáč přiklopíme pokličkou nebo překryjeme alobalem a necháme v chladu odležet, klidně přes noc. Druhý den ráno zapneme troubu na 90-100°C a maso pozvolna pečeme zakryté cca 6 hodin, na poslední hodinu zvýšíme teplotu na 150°C. Během pečení je možné maso podlít troškou vody, případně jednou otočit, jinak ale nepotřebuje žádnou péči. Důležité je, aby se maso peklo velmi pozvolna a ke konci se téměř rozpadalo na vlákna. 
Maso vyjmeme z výpeku a necháme trochu zchladnout. Poté ho dvěma vidličkami důkladně natrháme na jednotlivá vlákna. K masu přidáme pár lžic výpeku a promícháme. Maso buď ihned vkládáme do housek nebo odložíme do chladu do té doby, než budeme kompletovat burgery.

Mezitím, co se peče maso si připravíme burgerové bulky podle receptu níže nebo podle vašeho oblíbeného receptu. Nechce-li se vám z nějakého důvodu housky péct, můžete samozřejmě použít i ty hotové. Domácí housky se ale určitě vyplatí. Konkrétně tyto jsou hutnější a proto nemají problém pojmout pořádnou nálož náplně.

Před podáváním maso ohřejeme v troubě, housky taktéž nahřejeme a podélně rozřízneme. Do housky na sebe vrstvíme dva plátky řepy, poctivý plátek kozího sýra, zakapeme balsamikovým krémem a přidáme pořádnou dávku trhaného masa. Nakonec opět dochutíme balsamikovým krémem a přiklopíme druhou půlkou housky. Housky zpevníme špejlí a ihned podáváme.


na bulky
Suroviny:
1 šálek teplé vody
3 lžíce vlažného mléka
2 lžičky sušeného droždí
2 lžíce cukru
1+1 vejce
 cca 2 hrnky chlebové pšeničné mouky + 1 hrnek hladké mouky
dvě lžičky soli
40 - 50 g změklého másla
sezam na posypání

Postup:
Nejdříve si v malé misce smícháme vodu, mléko, droždí a cukru a necháme odstát 10 minut. V míse k mixéru smícháme obě mouky se solí a přidáme nakrájené máslo a jedno rozšlehané vejce. Přilijeme i vzešlou kváskovou hmotu, mísu umístíme pod robot a hákem mícháme několik minut, dokud nevznikne kompaktní těsto. Vyndáme těsto z mísy, několikrát vypracujeme rukou do koule a vrátíme opět do mísy, kterou přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout cca 2 hodiny. Z těsta rukou vypracujeme 8 úhledných menších bulek, které dáme s dostatečným rozestupem na plechy vyložené pečícím papírem. Překryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout. Asi 20 minut přes koncem kynutí si rozpálíme troubu na 190 - 200 °C a na dno umístíme vhodnou nádobku s vodou, tak aby v troubě vytvořila vlhké prostředí. V misce rozšleháme druhé vejce se lžičkou vody. Každou bulku důkladně potřeme vajíčkem a posypeme sezamem. Pečeme přibližně 15 minut.






2 komentáře:

  1. ...hmm, dala bych si...to musí být hříšně dobré...=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré to opravdu bylo - až jsme se tak trochu přejedli :D

      Vymazat