pondělí 8. května 2017

Vařím s Mikrofarmou II.

Jehněčí kotletky s bylinkovou krustou

Jehněčí maso mám moc ráda, ale jím ho vlastně docela dost výjimečně. Poprvé jsem ho ochutnala během řeckých Velikonoc a zjistila jsem, že je to maso skutečně delikátní. Jehněčí platí za mladé a křehké maso a je pro Velikonoce typické i u nás, celkově představuje takový jarní symbol. 
Ono řekněme si na rovinu, jehněčí prostě není úplně levné a tak se na stole objeví hlavně při zvláštních příležitostech nebo si ho většina z nás objedná raději v restauraci. Když jsem měla možnost si v Mikrofarmě koupit krásný hřebínek čerstvého jehněčího, neváhala jsem ani chvíli, protože už dlouho jsem si ho chtěla doma připravit.  Jestliže hledáte čerstvé domácí maso s původem a ještě chcete dostat pár užitečných rad, Mikrofarma je to pravé místo na nákup, ale třeba i na oběd :)

Nechtěla jsem s kotletkami dělat žádné složité vaření s mnoha ingrediencemi, protože to není nutné. Tomuto masu sluší svěží úprava a čerstvé bylinky více než kterémukoli jinému. Pak už jen rychle připravit domácí americké brambory bez gramu tuku a dip z bílého jogurtu a lehký nedělní oběd nabitý jarem je na světě :)


Suroviny:
na 2 porce
cca 500 - 600 g jehněčích kotlet
půl svazku medvědího česneku
hrstk  čerstého rozmarýnu, hrstka bazalky a oregana
cca 3 lžíce panko strouhanky
2 lžíce slunečnicových semínek
5 lžic olivového oleje + dostatek olivového oleje na pesto
1 lžíce řepkového oleje
2 prolisované stroužky česneku, sůl, pepř

Postup:
Jehněčí kotletky vždy většinou před úpravou necháváme vcelku jako hřebínek a porcujeme je až před podáváním. Můžeme tak docílit úpravy do růžova, což by s jednotlivými kotletkami šlo jen těžko. Navíc jednotlivé kotletky jsou tak malé, že se upravovat jednotlivě moc nehodí

Hřebínek tedy maximálně rozdělíme na dvě poloviny podle velikosti pekáče. Očistíme vyčnívající kosti od zbytků masa a šlachu mezi jednotlivými kostmi lehce nařízneme. Olivový olej smícháme s česnekem a půl lžičkou soli a směsí důkladně hřebínek potřeme ze všech stran. Olej vetřeme i do zářezů masa mezi kostmi, ať dobře nasákne chuť. Necháme pár hodin nebo přes noc odležet v chladu. Před pečením necháme alespoň půl hodiny v pokojové teplotě, aby maso nezažilo teplotní šok. Protože kotletky se budou péct velmi pozvolna v troubě, je dobré je nejdřív zprudka opéct na pánvi na lžíci rostlinného oleje, aby získaly barvu. Troubu předehřejeme na cca 140-150°C, hřebínek jehněčího masa dáme do hlubokého pekáčku spolu s výpekem a překryjeme poklicí nebo alobalem. Celkem budeme maso péct 40 minut.  Když se maso peče, připravíme si jakési bylinkové pesto. Do mixéru dáme medvědí česnek a ostatní omyté bylinky i semínka a cca 6 lžic olivového oleje. Mixujeme do hladka, postupně ještě přiléváme olej, abychom získali středně hustou kompaktní směs. Já nikdy přesně nepočítám, kolik oleje spotřebuji, ale málo to přece jen není. Když je pesto důkladně rozmixované, lžící do něj zamícháme cca půl lžičky soli a panko strouhanku. Každá strouhanka přeci jen trochu jinak saje a záleží také na množství oleje, takže je možné, že budete muset strouhanku ještě přidat. Jde o to získat hustou hmotu, která nebude příliš tekutá, aby z masa stékala. Po 20 minutách vyndáme jehněčí z trouby a za všech stran ho lžicí nebo rukou pokryjeme bylinkovou směsí. Dáme znovu péct zakryté na dalších 10 minut a poté ještě 10 minut nezakryté. Takto pomalu pečené maso by mělo uvnitř zůstat šťavnaté a lehce narůžovělé. Celý upečený hřebínek přeneseme na prkénko a velmi ostrým nožem nebo sekáčkem opatrně porcujeme jednotlivé kotletky. Já jsem jehněčí servírovala s novými brambory pečenými v troubě se slupkou - to je naše oblíbená úprava. A jako třešnička dip z bílého jogurtu :)





1 komentář:

  1. vypadá to famózně, mňamózně...jehněčí jsem ještě nejedla...=)

    OdpovědětVymazat