středa 3. května 2017

Veganské trifle s granola hrudkami

To, že jsem starý mlsoun o mně přátelé v okolí dobře vědí. Moje chutě na sladké se ještě zvýšily v těhotenství a doteď mě nepustily. A já jen mohu děkovat bohu a svému miminku, že to na mně ještě není znát :D  Ale i tak se snažím jíst rozmanitou a pestrou stravu a hledám i alternativy klasických dezertů, které jsou sice odlehčené, ale i tak chuťově vynikající. Nemám ráda jídla, která sice slibují zdravé nutriční hodnoty, ale s chutí už je to trochu horší. Takové recepty by mým přísným sítem vůbec neprošly a určitě bych se o ně nedělila. Naštěstí je ale zdravých a dobrých jídel víc než dost a člověk se tak může stravovat zdravě i chutně. Příkladem je i tento dezert, který chutná luxusně a přitom je téměř bez přidaného cukru i bez laktózy. A třeba můj manžel vůbec nepoznal, že je v něm nějaké avokádo a misku vylízal do poslední kapky. A když jídlo bez problémů projde i přes něj, už není co dodat :) 



Suroviny:
na čokoládový krém
1 zralé avokádo
1 větší zralý banán
2 plné lžíce kvalitního kakaa
2 kostky rozpuštěné hořké vysokoprocentní čokolády ( pro vegany např. Finn Carré na vaření z Lidlu)

bílá vrstva - 1 balení kokosového dezertu Alpro
čerstvé nebo mražené maliny na ozdobu

na granola hrudky
5 lžic lehce pomletých ovesných vloček
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce agávového sirupu ( pro nevegany doporučuji raději med)
1 lžíce chia semínek
1 lžíce mletého kokosu
1 lžíce slunečnicových semínek

Postup:
Nejdříve si připravíme hrudky. Troubu rozehřejeme na 160°C. Ve vodní lázni rozehřejeme kokosový olej a sirup nebo med. Ve větší misce smícháme všechny sypké přísady, přilijeme rozehřátý olej se sirupem a dobře promícháme. Rukou tvoříme malé hrudky a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. (Hmota není příliš kompaktní, ale to nevadí, po upečení budou kopečky pěkně držet). Granolu pečeme v troubě, dokud lehce nezezlátne a nezačne vonět a poté necháme vychladnout na plechu. Hrudky po zchladnutí lehce ztvrdnou a budou tedy dobře držet pohromadě. 
Čokoládový krém si připravíme jednoduše tak, že do mixéru dáme všechny suroviny na krém a mixujeme tak dlouho dokud nedostaneme krásně hladkou hmotu. Je-li krém příliš světlý, přidáme ještě 1 lžíci kakaa.
Trifle dokončíme tak, že do dvou pohárků nejdřív na dno dáme několik hrudek, poté čokoládový krém, zbývající hrudky, dále zbývající čokoládový krém a ve finále zakončíme bílou vrstvou v podobě kokosového dezertu Alpro. Ozdobíme malinami.




6 komentářů:

  1. s avokádem se dá kouzlit...kokosový puding Alpro jsem neviděla (jsem asi slepá) ale mám ráda vanilkový...už vím co udělám za mlsandu na víkend =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gábi, kokosový puding Alpro jsem teď viděla i v Kauflandu :)

      Vymazat
  2. super recept! vyzkouším! jinak podobnou avokádovo-čokoládovou pomazánku si taky dělám. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :) mě se na tom avokádu právě líbí, že je tak moc variabilní a přijme chuť ostatních surovin :)

      Vymazat
  3. To vypadá úžasně! <3 Já jsem naprostý milovník všeho sladkého, takže tě úplně chápu! :D Už delší dobu se chystám na sladký dezert z avokáda tak moc děkuju za tip! :)
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Jinak ten čokoládový krém je základ a pak už si to můžeš poskládat podle svých chutí :)

      Vymazat