úterý 13. června 2017

Mátový sirup

A už je tu zase moje oblíbená letní doba, plná čerstvého ovoce a bylinek. Ale také vám připadá, že to strašně rychle uteče, aniž bychom si všech těch darů zahrádky mohli dosyta užít? Mne ano... a proto se toto období snažím využít na maximum a co nestačím spotřebovat čerstvé, tak zavařuji, konzervuji, mrazím. Nejsem žádný zavařovací expert, ale právě proto vám chci ukázat, že to není nic těžkého a zvládne to skoro každý. Zavařování si pouze žádá dostatek času na přípravu a očištění surovin, ale pak už to jde rychle :) Tentokrát mám pro vás recept na rychlý a jednoduchý mátový sirup. Máta roste na zahrádce kde komu a většinou se po pár letech začne rozrůstat jako plevel, takže je to skvělý adept na sirup. Navíc svěží příchuť máty se hodí do letních limonád více než cokoliv jiného. Takže vzhůru do výroby!


Suroviny:
na cca půl litru sirupu
2 hrnky cukru krupice
2 hrnky vody
1 větší limeta (s chemicky neošetřenou kůrou)
velký svazek máty ( i se stonky)

Postup:
Do kastrůlku dáme vodu s cukrem, dobře rozmícháme a dáme vařit. Limetku nakrájíme na tenká kolečka a přidáme jí do cukrové vody. Vše přivedeme k varu a chvíli povaříme do zhoustnutí. Mezitím omyjeme a osušíme mátu a i se stonky ji nasekáme nahrubo. Mátu dáme do hluboké keramické, žáruvzdorné mísy a přelijeme ji horkým cukrovým sirupem. Vše zamícháme a překryjeme talířem nebo potravinářskou fólií, aby neunikaly vonné silice. Takto necháme vychladnout pár hodin při pokojové teplotě. Po několika hodinách macerování přecedíme sirup přes husté síto, mátu důkladně vyždímáme. Plníme do lahve přes plátýnko, abychom odstranili i ty nejmenší nečistoty. Sirup vydrží bez problémů několik týdnů v lednici. Tedy jestli ho dříve nespotřebujete :)

4 komentáře:

  1. Hodně podobný mátový sirup jsem dělala taky :-). I mám recept na blogu :-). Místo limetky jsem dávala šťávu z citronu. Příště dám ještě mnohem víc máty i víc citronu, první pokus je na mne hodně sladký, tak to zkusím vylepšit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den Stáňo, děkuji za komentář. Sirup bude vždycky sladký - to je jeho podstata. Jde o to ho pak správně naředit. A limetka zase dodá maličko jinou chuť než citron. Hezký den :)

      Vymazat
    2. Asi jsem to nenapsala přesně - víc máty jsem dala proto, aby mátová chuť převažovala nad tou sladkou. Druhá dávka, kterou jsem dělala, byla v tomto směru už víc podle mých představ. A jednu dávku jsem udělala (inspirována tebou) s limetkou - je taky fajn

      Vymazat
    3. Přesně tak, každý si uzpůsobí podle sebe :)

      Vymazat