pondělí 19. června 2017

Oranžový cheesecake

Jelikož tu máme zase léto a vysoké teploty, nejvhodnějším dezertem se teď jeví něco lehkého a osvěžujícího. Já nedám dopustit na cheesecake, což je sice klasika, která ale nikdy nezestárne. Navíc má neskutečně mnoho variant, které snadno přizpůsobíte své chuti. Možná se ptáte, proč jsem tento cheesecake nazvala jako oranžový. Je to jednoduché - obsahuje totiž několik druhů ovoce, které je všechno oranžové. Kombinace manga, maracuji a meruněk je opravdu velmi dobrá a chuťově zajímavá a dortík přímo voní létem. Když ještě do meruňkového pyré přidáte trochu najemno nasekané máty, bude cheesecake ještě více osvěžující. My jsme si dortík vychutnali na zahradě, kterou jsme letos celou předělávali. Není nad to si s kafíčkem a dortíkem posedět na novém křesílku a koukat na nově zasazenou, čerstvě zelenou trávu :)


Suroviny:
na průměr formy 20 cm
150 g ovesných sušenek nebo sušenek Digestive
3 lžíce másla

600 g neochuceného termizovaného sýra (Philadelphia)
3-4 vejce (podle velikosti vajec)
4 lžíce moučkového cukru
lžička vanilkové esence
2 maracuji
1 velké mango
2 -3 hodně zralé meruňky
kapka amaretta

Postup:
Na korpus rozemeleme v mixéru sušenky na jemnou strouhanku a smícháme je s rozpuštěným máslem. Hmotu dobře a rovnoměrně upěchujeme na dno rozevírací dortové formy a dáme chvíli chladit. Dno formy můžeme vyložit pečícím papírem, pro pozdější lepší manipulaci. Troubu rozehřejeme na 160°C a připravíme si krém. V míse vyšleháme sýr s cukrem a po jednom přidáváme vejce a také esenci. Maracuju rozpůlíme a vydlabeme dužinu, kterou přidáme do krému. Nakonec rozmixujeme mango na jemné pyré (pár plátků si necháme na ozdobu) a také zamícháme do krému. Ten nalijeme na připravený korpus a pečeme v troubě cca 70-80 °C, nejlépe bez horkovzduchu. Cheesecake by měl být na povrchu pevný, ale pružný, nesmí se přepéct. Hotový dort necháme chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně sundáme. Nakonec připravíme meruňkové pyré tak, že rozmixujeme meruňky s kapkou vody a likéru. Hotové pyré rovnoměrně rozprostřeme na povrch celého dortu, ozdobíme měsíčky manga a mátou a dáme vychladit na několik hodin do lednice.





2 komentáře: