pondělí 28. srpna 2017

Nepečený ostružinovo-levandulový dortík

Tentokrát jsem vás na nový recept nechala trochu čekat. Ačkoliv jsem dortík dělala už asi před dvěma týdny, nějak vůbec nebyl čas dát recept na blog. Však to znáte - léto, krásné počasí...člověka to táhne ven a doma se moc nezdržuje. Navíc jsme byli na dovolené na Vranovské přehradě, užívali si přírodu a počítač měl taky celý týden dovolenou :) Ale už jsme doma a já se hned vrhla na psaní, abyste ještě stihli dortík udělat. Tento fialový dortík přímo dýchá létem. Spojení ostružin a levandule je vážně zajímavé a moc povedené. Nepečená varianta dezertu je také přesně to pravé a osvěžující na léto. A hlavně je to všechno rychle hotovo, takže nemusíte v kuchyni trávit mnoho času a můžete se věnovat letním radovánkám.


Suroviny:
na průměr dortu 20 cm

na korpus:
1 balení kakaových Bebe
4 velké lžíce másla

na náplň:
500 ml polotučného tvarohu
120 ml smetany ke šlehání
několik lžic levandulového sirupu 
(na levandulový sirup: 1 lžíce jedlé levandule, 4 lžíce vody, 3 lžíce cukru krupice)
případně cukr moučka podle chuti
želatina nebo agar
200 g zralých ostružin + na ozdobení

Postup:
Sušenky rozdrtíme najemno a máslo rozehřejeme. Sušenky a máslo dobře promícháme a natlačíme v rovnoměrné vrstvě pomocí dna skleničky do dortové formy. Dáme vychladit. Na náplň vyšleháme ve větší míse vychlazenou šlehačku a pak do ní zapracujeme po částech tvaroh. Přidáme několik lžic levandulového sirupu (záleží na chuti každého) a případně dosladíme cukrem. Nakonec do tvarohové směsi vmícháme želatinu či agar připravený podle návodu na obalu. 
Já jsem po dlouhé době opět dala šanci želatině na nepečené dorty od Vitany a výsledek mne opět nepřesvědčil. Takže za mne už dost experimentů a budu už používat pouze moji oblíbenou plátkovou. Nakonec lehce přimícháme ostružiny. Směs nalijeme do dortové formy, uhladíme a necháme ztuhnout nejlépe přes noc. Hotový dort ozdobíme ostružinami. Já jsem povrch ještě postříkala karamelem, který mám v zásobě, a na který najdete recept zde.

Levandulový sirup: cukr s vodou rozpustíme v malém kastrůlku a přivedeme k varu. Přisypeme levanduli a vaříme do zhoustnutí na mírném ohni. Necháme vychladnout do pokojové teploty. Na tyto účely levanduli v sirupu nechávám, dodá dortu strukturu a víc intenzivní chuť. Jestli ale z nějakého důvodu květy levandule v dortu nechcete nebo děláte sirupu více i na jiné účely, sirup sceďte.

4 komentáře: