středa 21. února 2018

Ovesná kaše s kešu máslem a karamelizovanými banány (vegan)

Tentokrát mám pro vás za po nějaké době recept na zdravou snídani. A toto jídlo je opravdu příkladem toho, že zdravé jídlo může být i chutné. Řekli byste, že ovesná kaše je obyčejná, ale když ji vytuníte ořechovým máslíčkem a navíc přidáte pořádnou dávku oblíbeného ovoce, uvidíte, že i ovesná kaše se může stát hvězdnou snídaní. Když budete mít ještě pár minut času navíc, zkuste přidat i karamelizované banány, jako jsem to udělala já a budete se olizovat až do oběda :) Já často připravuji ovesnou kaši metodou nasáknutí vloček v mléce přes noc, ale tentokrát jsem zvolila starou dobrou vařenou variantu. Je o trochu časově náročnější, protože si kaši nemůžete připravit s předstihem už večer, ale pokud máte čas, neváhejte ho do snídaně investovat.  Minimálně o víkendu se těch deset minut najde. Co se týká ořechových másel, tak já mám asi nejraději to z kešu jáder, ale z finančních důvodů používám hodně i burákové. Btw. víte že, kešu není ořech v pravém slova smyslu, ale je to jedlá nažka stromu jménem ledvinovník? Kešu jsou velmi zdravé a působí preventivně proti infarktu a dalším kardiovaskulárním nemocem. Takže je určitě doporučuji zařadit do jídelníčku.



Suroviny:
na 2 porce
500 ml "mléka" z kešu jader
cca 90 - 100 g  jemných ovesných vloček
3 lžíce kešu másla
4 lžíce javorového sirupu
1 lžíce kakaových zlomků + na ozdobu
špetka soli
1 velký banán
1 lžíce másla, 1 lžička cukru
hrst malin
libovolný posyp na ozdobu

Suroviny:
Rostlinné mléko zahřejeme v kastrůlku, přilijeme javorový sirup a přidáme kešu máslo, které v mléce důkladně rozmícháme. Přisypeme ovesné vločky, sůl a kakaové zlomky a za občasného míchán vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Mezitím si nakrájíme banán na tlustší plátky. V kastrůlku se silným dnem rozehřejeme máslo (vegani použiji kokosový olej), vsypeme cukr a necháme lehce zezlátnout. Do světlého karamelu pak vložíme banány a krátce opečeme z obou stran. 
Do misky dáme hotovou ovesnou kaši, poklademe banány a malinami a posypeme kakaovými zlomky a další posypkou podle chuti. V případě potřeby můžeme přelít trochou javorového sirupu.



12 komentářů:

  1. Mňááám to vyzerá chutne <3 Ja si robím medovú kašu s banánmi, lesným ovocím a kopou Granka navrch :D

    KLAUDI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Klaudi :) lesní ovoce miluju, jen ho není nikdy dost :d

      Vymazat
  2. Všechno, co je s malinami miluju:D. Vypadá to fakt úžasně!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Nikčo :) jojo maliny patří taky k mým oblíbeným. Už se zase těším na léto!

      Vymazat
  3. Vypadá to skvěle, karamelizované banán budu muset někdy vyzkoušet.
    Já si ve všední den dělám ovesnou kaši v mikrovlnce - vločky (používám jemně mleté z Lidlu) zaleju mlékem, přidám kostičku hořké čokolády a dám na malý výkon cca na 5 min. do mikrovlnky. Po těch 5 minutách doladím (buď přidám trochu mléka a nebo naopak ještě chvílí vlním). Přikrájím banán a baštím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji za tip - to mne vlastně nikdy nenapadlo udělat kaši v mikrovlnce :) no člověk se má pořád co učit :D

      Vymazat
  4. Vypadá to nádherně. Já jsem vždycky delala vločky tak jako to teď popisuješ v receptu, ale o tom nasaknuti v mléce přes noc čtu poprvé a musím to vyzkoušet. Přes ten týden by mi to ke snídani zabralo méně času :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Lindo :) jinak ta ovesná kaše přes noc může vypadat třeba takto: http://flavoursofamellia.blogspot.cz/2016/03/studena-vlockova-kase-s-boruvkami.html a můžeš si jí ráno i přihřát, když chceš :)

      Vymazat
  5. Oo mňam!! Toto vyzerá aj znie veľmi dobre. Cez týždeň na to čas asi mať nebudem ale cez víkend vyskúšam!!
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat