pátek 23. března 2018

Recenze - Bistro Špejle

Konečně jsem měla nedávno možnost vyzkoušet relativně novou pražskou restauraci (nebo chcete-li bar) Špejle, která sídlí v krásném interiéru v Jindřišské ulici. Tuším, že je otevřená cca tak dva roky a za tu dobu už celkem stihla rozvířit pražské restaurační vody :) Vzhledem k tomu, že zhruba ve stejnou dobu, co Špejle otvírala, se mi narodila dcera, dostala jsem se k návštěvě bistra tak nějak až teď. Takže následující recenze sice není čerstvá jak ranní noviny, ale i tak věřím, že plno z vás ještě o podniku neví a třeba jej díky mne navštívíte. Omluvte prosím kvalitu fotografií, fotila jsem tentokrát pouze na mobil a fotky nejsou tak zdařilé.


Začnu asi s tím, co ta Špejle vlastně je. Mne to prostě hned u vstupu evokovalo něco jako tapas na český způsob a to tady v Čechách zoufale chybí. Přiznejte si, vy co jezdíte na dovolené do Španělska či Řecka a vychutnáváte si u vína ty skvělé malé dobrůtky (ať už tapas nebo meze), že vám to po návratu do Čech zkrátka chybí. Mne to tedy vždy chybělo. No a Špejle nám to má nahradit. Je to prostě takové velmi kvalitní bistro, kde není jídelní lístek a všechna  jídla (jednohubkového charakteru) jsou před vámi vystavená a napíchnutá jak jinak než na špejli a vy si jednoduše vybíráte očima, na co máte chuť. Jídlo si sami vyberete a také naložíte, obsluha obstarává pouze pití a sklízí špinavé nádobí. Nápad otevřít takový podnik je vskutku brilantní a myslím si, že se musí setkat s úspěchem, zvlášť když ho neprovozují žádní gastro nováčci, ale již celkem ostřílení matadoři oboru.

A teď už konkrétně k mojí návštěvě. Samozřejmě určitě doporučuji si rezervovat místa, hlavně když nechcete sedět na vysokých barových židličkách hned u vstupu. Sobotní večer bylo samozřejmě plno, ale rozhodně se u baru s jídlem netvořily žádné návaly či fronty. Člověk měl dostatek prostoru si jídlo v klidu okouknou a poté vybrat. Sortiment bych rozdělila na 4 části. Studené chlebíčky tisíc a jednoho druhu, studené mističky třeba se sýrem, chorizem či olivami, teplé mini pokrmy a nakonec nesmí chybět sladké. Na výběr toho bylo opravdu dost a jídla se lehce obměňují, takže při další návštěvě zase ochutnáte něco jiného. Špejle zapíchnuté do pokrmů střádáte ve skleničce na stole a při placení obsluha pouze spočítá počet špejlí. Jedna špejle stojí 29 Kč. To si řeknete, že je dobrá cena, ale když pak uvidíte, kolik se vám toho za večer nastřádalo, tak to trochu přehodnotíte :) Navíc některé chuťovky - jako třeba miniburger nebo chlebíček s uzeným lososem mají v sobě zapíchnuté špejle hned dvě.


Kvalita a rozmanitost jídel je rozhodně veliká. Je sice pravda, že jsme našli několik špejlí, které nám nechutnaly, ale řekla bych, že to bylo spíš způsobeno naším apetitem než nedobrým jídlem. Na své si přijdou vegetariáni i masožravci. Rozhodně ale do podniku nechoďte úplně vyhladovělí - protože vás to bude stát majlant :) Smyslem totiž není nacpat se, ale dopřát si něco dobrého na zub třeba k vínu nebo pivu, právě ve smyslu španělských tapas nebo řeckých mezedes.  Slyšela jsem od několika lidí, že měli výhrady k obsluze. Já ale opravdu nemohu říct špatné slovo. Náš číšník se nám věnoval přesně tak, jak je to vhodné, byl milý a pozorný.
A když už jsem nakousla cenu jídla, měla bych ještě přidat i ceny nápojů. Ty mne popravdě trochu překvapily, protože byly vyšší, než jsem čekala. Sklenka (0,15 dcl) bílého vína vás vyjde na 90 Kč a třeba Aperol Spritz na 155 Kč. Nutno ale podotknout, že zde nabízí pití kvalitní a rozmanité. Nechybí ani různé domácí limonády nebo široká nabídka chuťových variací Ginu s tonicem.

A jak bych tedy celou návštěvu shrnula? Určitě tento špejlový bar navštivte, nebudete litovat. Jedná se o velmi zajímavý, nejen chuťový, zážitek. Je to takové jídlo hrou v kvalitním podání.
Podle mne je to podnik stvořený hlavně pro nějaké lepší a speciální příležitosti a nebo chcete-li si zajít na kvalitní drink. Já jsem Špejli rozhodně nenavštívila naposledy. Až bude někdy další vhodná příležitost, ráda se zajdu podívat, co nového na baru zase napíchli na špejli :D








Žádné komentáře:

Okomentovat