neděle 10. června 2018

Jahodový cheesecake

Letošní rok je to počasí opravdu nějak bláznivé. Ze zimy jsme šli rovnou do léta a ani jsme se nestačili rozkoukat. Na jednu stranu jsem ráda, že si můžu užívat letní počasí v podstatě už od května, na druhou stranu ale vidím ty velká sucha a úmorná vedra. Díky tomu všemu začala i sezóna jahod podstatně dříve a dříve také skončí. Za chvíli tedy bude zase po jahodách, ach jo...ale než se tak stane, pojďte si se mnou udělat tento vynikající cheesecake. A nebo raději tvarohový dort?
Možná tady rozdmýchám vášnivou diskuzi, ale co si vlastně pod pojmem cheesecake představujete vy? Musí podle vás nutně obsahovat krémový sýr (Philadelphii) nebo vezmete pod tímto názvem na milost i tvaroh? Já jsem trochu rozpolcená. Vždy jsem měla cheesecake spojený hlavně se zmíněným sýrem. Ale v poslední době jsem ochutnala několik "pravých" cheesecaků, které mne chuťově moc neoslnily a naopak tvarohové dorty chutnaly často mnohem lépe a více jako dobrý cheesecake, takže já k názvu začínám být benevolentní. Budu ráda, když mi napíšete do komentářů, jak to vidíte vy.


Suroviny:
na průměr 20-22 cm

250 g sušenek (máslové nebo Digestive)
150 g rozpuštěného másla

500 g polotučného tvarohu
200 g tučnější zakysané smetany
140 g cukru krupice
1 balení vanilkového cukru
2 vejce M
cca 150 g čerstvých hodně zralých jahod
20 g hladké mouky

na jahodovou omáčku
2 hrsti jahod
4 lžíce cukru
trocha vody

jahody a máta na ozdobu

Postup:
Sušenky rozemeleme v mixéru najemno a smícháme se zchladlým rozpuštěným máslem. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a sušenkovou směs na dno rovnoměrně rozprostřeme a dobře upěchujeme (třeba dnem skleničky). Na náplň smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem a vajíčky, přidáme i mouku. Nakonec přidáme pyré z rozmixovaných jahod. Já osobně jahody do náplně nepasíruji, mám v cheesecaku ráda tu strukturu i se zrníčky.
Vše vlijeme na sušenkový základ a pečeme v troubě cca 45 minut na 180°C, dokud okraje nebudou zlatavé a střed pevný. Cheesecake necháme postupně chladnout a pak opatrně vyjmeme z formy. Vychladíme v lednici alespoň pár hodin, ale nejlépe přes noc.
Mezitím si připravíme jahodovou omáčku. Do kastrůlku dáme očištěné a na drobno nakrájené jahody, cukr a zalijeme troškou vody. Vaříme na mírném ohni, dokud jahody nebudou rozvařené, rozmixujeme ponorným mixérem a vaříme ještě tak dlouho, dokud se voda neodpaří a omáčka nebude dostatečně hustá. Omáčku necháme zcela vychladnout a můžeme nebo nemusíme propasírovat.
Cheesecake zdobíme jahodami podle fantazie a podáváme přelitý jahodovou omáčkou.




5 komentářů:

  1. tak já moc neřeším jestli je z Filadelfie nebo z tvarohu nebo pečený - nepečený...já spíš preferují tvaroh příjde mi cheesecake chutnější...a taky i cenově levnější než Filadelfie...podle mě si to kazdý určí sam co je mu bližší...naposledy sem dělala limetkový nepečený právě z tvarohu a sklidil úspěch...jinak tady ten určitě taky vyzkouším dokud jsou mé oblíbené jahody...přeji hezký začátek týdne 🍓🍓🍓

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle vypadá nádherně, děkuji za recept :).

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat