úterý 31. července 2018

Jak chytře mrazit ovoce a zeleninu

Léto je v plném proudu a díky tropickému počasí je letošní úroda zeleniny a ovoce mimořádně dobrá. Nejlepší je samozřejmě konzumovat dary zahrádky čerstvé, ale určitě mi dáte za pravdu, když řeknu, že se to prostě nedá zvládnout, natož když jste v rodině třeba jen dva. I naši předci od pradávna potraviny ukládali do soli nebo zavařovali, s moderními technologiemi se přidalo i mrazení potravin. Já mám mrazák se třemi šuplíky, ale často mi je to málo a mám pocit, že bych užila i ten velký skříňový :) V zimě totiž sklizeň ze zahrádky přijde velmi vhod, třeba při pečení koláče.
Řekla jsem si, že by bylo fajn, kdyby tento blog nebyl jen o receptech a recenzích, ale i více o radách a mých osobních tipech ohledně gastronomie a vaření. Takže na následujících řádcích najdete mé osobní tipy, jak si lépe poradit s mrazením ovoce a zeleniny. Věřím, že některé z nich znáte, ale jiné třeba pro vás budou novinkou.



První a nejdůležitější rada zní tak, že vše mrazené uchovávejte dobře uzavřené v krabičce nebo zipovém sáčku. Přístup vzduchu má fatální následky, protože potraviny vysušuje a rychle snižuje jejich kvalitu. Pamatujte taky na to, že i mražené potraviny mají svoji životnost. Rok zamrazené maso už zdaleka nebude chutnat tak, jak jste zvyklí. Tabulku toho, co a na jak dlouho mrazit, obsahuje téměř každý návod na lednici s mrazákem.
Přidáváte-li najednou více nových věcí do mrazáku, zvyšte krátkodobě výkon, aby se potraviny zmrazily co nejrychleji.

1. Ovoce si před mrazením očistěte, předpřipravte nebo rovnou zpracujte na polotovar. Já když mrazím borůvky, rybíz nebo i jahody, tak si ovoce rozprostřu v jedné vrstvě na velký tác a dám na několik hodin zmrazit. Když je ovoce již tvrdé, sesypu ho do jednotlivých pytlíčků. Ovoce se díky tomu nikdy nezmrazí k sobě a budete ho tak potom moci jednoduše dávkovat. Rybíz a borůvky jsou pak jako jednotlivé korálky, které si můžu odsypat podle potřeby, ale mohu je použít i na zdobení, protože si uchovávají bezchybný vzhled. Vzpomínám, jak vždy mrazila moje babička maliny...ty už šly poté použít pouze na rozvaření na malinovou omáčku.
Prostě pamatujte, že čím víc času přípravě na mrazení věnujete, tím víc se vám to poté vrátí při použití dané suroviny v budoucnu.

2. Z ovoce můžete připravit rovnou pyré (s cukrem nebo bez) a rozdělit do jednotlivých pytlíčků podle porcí. Vy co máte děti, můžete připravené ovocné pyré nandat rovnou do znovupoužitelných dětských kapsiček, které v případě potřeby stačí už jen rozmrazit. Takové pyré lze dělat i ze zeleniny. Pro rodiče batolat je velmi praktické mrazit pyré ve tvořítkách na led a na vaření odebírat potřebné množství. Sama jsem to tak dělala a je to velmi šikovné.
Ať už pro děti, či dospělé využijete velmi mražené dýňové pyré, které můžete použít na risotto, dýňovou polévku nebo třeba dýňové brownies. Mrazte ho v navážených jednotlivých porcích, ulehčíte si tak pozdější práci.

3. Mrazit můžete samozřejmě i bylinky. Já mrazím buď otrhané lístky nebo menší snítky v malých sáčcích. Bylinky jako je třeba petrželka nebo libeček, které používám do polévky ale zásadně mrazím ve větších tvořítkách na led. Bylinky nasekám najemno, dám do půlky objemu tvořítka a doleji studenou vodou, zmrazím. Zmrazené kostky pak nasypu do pytlíčku a používám do polévek podle potřeby, stačí do horké polévky hodit cca 2 kostky.

4. Jestliže máte přebytek hub, které nechcete sušit, tak je doporučuji zamrazit již očištěné, nakrájené a obdělané na másle. Získáte tak budoucí skvělý základ na smaženici.

5. A poslední tip je už taková třešnička na dortu. Máte-li dostatek místa v mrazáku a nejste-li líní si trochu pohrát, zkuste si vytvořit ovocné ledové kostky. Já ráda používám rybíz, borůvky nebo třeba kousek jahody. Stačí dát kousek ovoce do tvořítka, zalít studenou vodou a dát zmrazit. Hotové ledy pak můžete sesypat do sáčku. Je to velmi efektní ozdoby drinku třeba při zahradní party. Pro děti pak můžete vytvořit ovocná calipa smícháním šťávy z proprasírovaného ovoce a trochy cukru. Sáčky na calipa se dají sehnat třeba v drogerii DM (viz obrázek).

A na závěr poslední rada - nesnažte se mrazit cokoliv, některá zelenina ze zahrádky k mrazení není vhodná a to zejména okurka, cuketa nebo rajčata, protože obsahují hodně vody. Ty si raději vychutnejte v salátu :)




1 komentář: