pondělí 2. července 2018

Luxusní snídaňový krém

Název vám toho asi moc o receptu nenapověděl, ale to, že tahle dobrůtka je luxusní, je určitě pravda. A nebo aspoň pro mě určitě. Různé domácí tvarohy, pěny nebo pribináčky jsem doma občas dělala už dlouho, ale od té doby, co dcera Ema dorostla do věku příkrmů, tak tyto záležitosti vyrábím doma skoro pořád a nejenom pro dceru. V kupovaných výrobcích je velké množství cukru a dalších nepříznivých látek a nikdy se chuťově ani nepřiblíží těm domácím. Ale hlavně  - ty domácí si můžete udělat přesně na míru své chuti a podle sezóny.
Tento krém nazývám luxusní, protože je díky šlehačce neošizený a hlavně krásně nadýchaný a jemný. Příchuť si můžete zvolit podle sebe. Já nejraději dělám právě jahodový nebo kakaový. Tuhle mňamku můžou i malé děti, takže si na ní můžete pochutnávat společně. Já jsem si konečně díky tátovi vyrobila misku z kokosu, takže bylo hned jasné, v čem si snídani naservíruji :D Nevím jak vy, ale já stoprocentně souhlasím, že se jí i očima :)


Suroviny:
na 2-3 porce
200 ml polotučného tvarohu ve vaničce
200 ml smetany ke šlehání
cca 5 velkých vyzrálých jahod
datlový sirup podle chuti
1 lžíce nabobtnalých chia semínek
2 lžíce strouhaného kokosu

ovoce, kokos a kakaové zlomky na dozdobení

Postup:
Vychlazenou šlehačku vyšleháme dotuha. Očištěné jahody nakrájíme na kousky a spolu s tvarohem je rozmixujeme najemno. K tvarohu přimícháme šlehačku a osladíme asi lžící datlového sirupu. Nakonec do krému přidáme i kokos a chia semínka, které jsme předtím nechali pár minut bobtnat v troše vody. Krém můžeme podávat rovnou nebo chlazený z lednice. Nejlepší je obložený spoustou ovoce, kokosovými plátky a já ráda přidávám ještě kakaové zlomky a někdy i mátu. Ti, co potřebují i nějaký pevný základ, si mohou na dno misky dát pár cukrářských piškotů nebo třeba přisypat domácí granolu.

14 komentářů: