pondělí 31. srpna 2020

Domácí kečup

 Rajčata pěstuji na své zahrádce už čtvrtým rokem a musím říct, že se mi zatím docela daří a úroda je vždy pořádná. Akorát loni, když keříčky pomlátily kroupy, tak jsme měli rajčat méně, ale letos už zase doslova nevíme co s nimi. Takže už mám letos za sebou přípravu domácí passaty, zavařování rajčat na rajskou a také výrobu domácího kečupu. A právě s receptem na domácí kečup se s vámi chci dnes podělit.
Domácí kečup totiž obsahuje oproti tomu kupovanému jen poctivé ingredience a proto je vhodnější třeba i pro děti, které většinou kečup milují.

Bude Vás to sice stát trochu práce, ale máte-li přebytky rajčat, ten výsledek za to stojí :)

Suroviny:
na 5 menších skleniček
2 kg rajčat
150 ml octa
600 g cibule
250 g cukru krupice
2 lžíce soli
1 lžíce sladké papriky
5 kuliček nového koření
3 celé hřebíčky
3 špetky mleté skořice
půl lžíce pepře (volitelné)

pro pálivou variantu 1 lžička chilli nebo 2 feferonky

Postup:

Rajčata mírně nakrojíme do křížku a spaříme vařicí vodou. Necháme minutku stát a pak je oloupeme. Oloupaným rajčatům vykrojíme bubák a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s rajčaty dáme do velkého hrnce a přivedeme k varu. Přidáme cukr, ocet a  všechno koření. Nové koření a hřebíčky dáme nejlépe do malého látkového sáčku, abychom je později mohli dobře vyndat.
Rajčata vaříme cca dvě hodiny na mírném ohni, nejlépe bez pokličky, aby se mohla vypařovat přebytečná voda a směs zhoustla. Následně rajčata odstavíme, necháme mírně zchladnout a poté propasírujeme přes husté síto. Je-li potřeba, celou směs ještě jednou povaříme tak dlouho, dokud nemá požadovanou hustou konzistenci kečupu, případně dosladíme nebo přikyselíme.

Horký kečup plníme do čistých sklenic a důkladně zavíčkujeme. Poté je potřeba kečup sterilizovat asi 20 minut při teplotě 80°C.








1 komentář: