úterý 4. srpna 2020

Květákové placičky

Zeleninové placičky jsou u nás dlouhodobě oblíbené v různých podobách. Ale asi největším a nejstálejším oblíbencem jsou ty čistě květákové. Já květák miluji ve všech podobách, ať už jde o polévku, placičky nebo třeba jen pečený květák s máslem zasypaný strouhankou. Tyto placičky je možné dělat jako hlavní jídlo, třeba s bramborem nebo jako svačinu, klidně za studena. A naše dcera je důkazem, že chutnají i dětem.
Ke květáku neodmyslitelně patří muškátový květ, takže ho do placiček nezapomeňte přidat, aby měly ten správný říz :)


Suroviny:
na 4 porce
1 větší květák
3 vejce
2 až 3 lžíce hrubé mouky
1 lžíce jemně strouhané goudy
sůl, muškátový květ
olej či sádlo na smažení

Postup:
Květák omyjeme, očistíme a rozebereme na větší růžičky. Ty pak syrové nastrouháme na jemno. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, bílky vyšleháme dotuha. Ke květáku přidáme do mísy žloutky, mouku, sýr, sůl a muškátový květ a dobře promícháme. Nakonec přidáme ušlehané bílky a spojíme ve středně tekuté těsto.
Z těsta tvoříme na pánvi placičky a smažíme na větší vrstvě oleje (sádla) z obou stran. Dobře poslouží i lívanečník.


1 komentář:

  1. Já bych chtěla hrozně moc z květáku něco zkusit, mám ho celkem ráda, ale připadá mi stále moc naceněný... :(

    Somethingbykate

    OdpovědětSmazat