neděle 7. ledna 2018

Zdravé lívance se skyrem

Receptů na lívance už tu mám několik, ale podle mne takových receptů není nikdy dost :) Já mám lívance nebo vafle k snídani moc ráda a když vím, že nebude dost času na jejich přípravu ráno, neváhám si těsto připravit už večer předem. Pak už je to šup šup. Vždy se nejvíc těším na léto, až bude dostatek čerstvého ovoce, které si na lívance můžu naložit, ale přece o ně kvůli tomu v zimě neochudíme. Vždyť takové trio banán - zakysanka - med je naprosto dokonalé. Jednu nevýhodu ale ta zima přeci jenom má a to je blbé světlo. Dá se fotit pouze omezenou část dne a někdy skoro vůbec. To byl tentokrát i můj případ. Ačkoliv jsem plná naděje čekala s focením až do 11 hodin dopoledne, tento den bylo tak hrozně ponuro, že jsme si doma svítili snad celý den :( No když se to odpoledne na chvilku trochu vybralo, tak už byly lívance dávno snědené. Fotka tedy tentokrát není moc povedená, ale to vás snad od lívanců neodradí. Udělejte si je třeba o víkendu a snězte ještě v posteli, to chutnají nejlépe :) 

Suroviny:
na 2 porce
1 balení Skyru
3 lžíce zakysané smetany
2 vejce
4 lžíce špaldové mouky
1-2 lžíce rozpuštěného másla
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Ghí na smažení

Postup:
Skyr se zakysanou smetanou rozšleháme s vejci, přidáme rozpuštěné máslo a datlový sirup. Poté vmícháme mouku se solí, práškem do pečiva a sodou, až dostaneme hladké, středně tekuté těsto. Na nízké pánvi nebo lívanečníku vždy rozpustíme trochu Ghí a smažíme lívance z obou stran dozlatova. Hotové lívance vršíme na sebe a dochutíme zakysanou smetanou, ovocem a já mám také ráda sekané oříšky a med nebo javorový sirup. Recept jsem zkoušela i s ochuceným jahodovým Skyrem, kdy ta ovocná složka už slouží jako sladidlo a není nutné přidávám datlový sirup. 


2 komentáře:

  1. lívance jsem neměla dlouho 😁 jen mě zajímá jestli tam dáváš všechny suroviny den předem (prdopeč i sodu) nebo až těsně před smažením??? 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Já dělám lívanečky z jogurtu (viz tady - http://werka13.blog.cz/1611/jogurtove-livanecky), ale Skyr je dobrý nápad, to příležitostně vyzkouším. Jen tedy nejspíš k večeři - ráno se k nějakým kulinářským výkonům dokopu málokdy ;-)
    A nafocené to máš pěkně, já fotím obecně dost děsně i za světla a teď jsou ty fotky vůbec bída (nemluvě o tom, že do práce jdu za šera a domů za tmy, takže zbývá jen víkend)

    OdpovědětVymazat