neděle 11. března 2018

Španělské kuře s rýží z jednoho hrnce

Tak zase po čase tu mám pro vás hlavní jídlo. Ne že bych snad doma nevařila taková jídla téměř každý den k obědu a občas i k večeři, ale často ta jídla nejsou podle mne ničím vyjímečná nebo mi prostě nepřijde, že stojí za to, je sdílet na blogu. Často na mých stránkách najdete hlavně pečení, ale snažím se to vyvažovat, abyste zde na blogu našli od všeho trochu. Tentokrát mám připravené jídlo z jednoho hrnce, což je myslím, nejen u nás, oblíbená záležitost. Nejenom, že je příprava takového jídla rychlá a nenáročná na nádobí, ale navíc si opravdu pochutnáte. V receptu píšu na 4 porce 4-8 kuřecích horních stehen. Ten velký rozptyl je tam proto, že když to budete brát jako rýžový pokrm s masem, tak vám stačí jeden kus, kdežto když budete chtít jako můj muž maso a přílohu, tak si dejte dva kousky kuřete. Já měla tentokrát doma přemíru kuřecích prsních řízků, takže jsem na to nakonec použila právě je, ale kuřecí horní stehna jsou lepší. Kdo má rád olivy, tak rozhodně nešetřete - ty dodají celému jídlu pěkný šmrnc. A nezapomeňte na petrželku, tak jak se to pravidelně stává mně :) To se pak po obědě divím, co na lince dělá to prkénko plné petrželky :O


Suroviny:
pro 4 osoby
1 středně velká cibule
4 stroužky česneku
1 červená paprika
1 lžička uzené sladké papriky, 1 lžíce sušených paprikových vloček
200 g dlouhozrnné rýže (já miluju jasmínovou)
4-8 kuřecích horních stehen (záleží, jací jste masozřavci :D )
1 plechovka drcených rajčat
2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
cca 500 - 600 ml kuřecího vývaru
hrst na plátky nakrájených zelených oliv, 
hrstka sekané petrželky
olivový olej
sůl, pepř, 2 lžičky tymiánu

Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Červenou papriku očistíme a nakrájíme na větší kostičky.  Na hlubší velké pánvi nebo kastrolu (vhodném do trouby) rozpálíme trochu oleje a z obou stran na něm zprudka opečeme kuře a vyndáme ho stranou. V případě potřeby dolijeme trochu oleje a na stejné pánvi osmahneme cibulku a pak i česnek, poté přidáme i papriku. Vše zaprášíme uzenou paprikou a paprikovými vločkami, krátce osmahneme a do pánve přilijeme drcená rajčata a protlak. Dále přidáme propláchnutou a okapanou rýži a vše vzájemně promícháme. Do pánve vrátíme kuře, přidáme olivy, podle chuti osolíme a opepříme, přidáme tymián a zalijeme vývarem. Pánev přiklopíme pokličkou a dáme péct do trouby na 170°C asi 30 minut, poté zkontrolujeme, odklopíme a dáme dopéct ještě na 15 minut. V případě potřeby během pečení přilijeme vývar, nemělo by to být ale potřeba. Nakonec rýži posypeme čerstvou petrželkou (na což jsem já opět zapomněla :O ach joooo) a můžeme servírovat.





10 komentářů:

  1. Mnam, to vypada moc dobre. Hned recept zkusim;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee děkuji, tak pak čekám ohlas, zda chutnalo :)

      Vymazat
  2. Všade kde je mäso, tak pre mňa môže byť! Super recept, vyzerá, že by to chutilo aj mne :)

    Klaudia Duranova

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj v neděli to zkusím vypadá to skvěle už se těším. Napíšu jak to chutnalo. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, určitě budu ráda za zpětnou vazbu :)

      Vymazat
    2. Ahoj tak jsem uvařil a musím říct že to je moc dobré když na cibulce zavoní zauzená paprika hmmmm. Dekuji za recept příště zkusím nějaké orientální jídlo které mám nejraději . Hezký den.
      Jarda

      Vymazat
    3. Moc děkuji Jardo za zpětnou vazbu :) Orientální jídla mám taky moc ráda. Nejčastěji dělám asi zelené kari, protože je to šup šup :D

      Vymazat
    4. Jo zelené je dobré 10 min krájíš a pak to jenom zasičí a je to.. Já mám nejraději kuřecí satai v arašídové omáčce jestli chceš pošlu ti recept

      Vymazat
  4. Tak toto by som si hned dala! Vyzera to uzasne dobre. Musim vyskusat.

    OdpovědětVymazat