úterý 20. března 2018

Zapečené kernotto s uzeným masem a kadeřávkem

Velikonoce klepou na dveře a co bych to byla za foodblogerku, kdybych vám nenabídla nějakou novou velikonoční inspiraci. Tentokrát mám pro vás netradiční recept, který ale přímo dýchá jarem a českým venkovem. Nutný zelený prvek zde zastupuje kadeřávek, který u nás ještě přeci není tolik používaný, ale rozhodně vám radím zařadit ho do jídelníčku. Co se týká ovčího sýra, tak můžete použít třeba fetu, ale jestliže máte možnost obstarat čerstvý ovčí sýr, tak určitě neváhejte. Risotto z krup - tedy kernotto mám já osobně moc ráda, protože nabízí novou a neotřelou variaci chutí. Tato zapečená varianta je opravdu vynikající a dobře poslouží i jako oběd do práce na druhý den.



Suroviny:
na 4 porce
250 g špaldových krup
100 g libového uzeného masa
100 g ovčího sýra (může být typu feta nebo libovolný čerstvý)
cca 750 ml zeleninového vývaru
cca 100 g natrhaného kadeřávku (2 velké hrsti)
1 lžíce másla na vymazání pekáčků
2 vejce
cca 100 ml plnotučného mléka
sůl, pepř, majoránka

Postup:
Kroupy propláchneme studenou vodou a vaříme ve vývaru asi 40 minut na zkus (ne úplně do měkka). Mezitím nakrájíme uzené maso a ovčí sýr na kostky. Ve větší míse smícháme lehce zchladlé kroupy s uzeným masem, sýrem a kadeřávkem, lehce osolíme (zohledňujeme, jak je slaný sýr), opepříme a okořeníme majoránkou. Trouby předehřejeme na 180°C. Jednoporcové zapékací misky vymažeme máslem a směs s kroupami do nich rovnoměrně rozdělíme. V misce rozšleháme vejce spolu s mlékem a vaječnou směs přelijeme přes kroupy v pekáčku. Kernotto zapečeme v troubě cca 15-20 minut. Jídlo servírujeme rovnou z pekáčků.





2 komentáře: