čtvrtek 5. dubna 2018

Tapiokový pudink s omáčkou z lesního ovoce

Dnes pro vás nemám žádné velké vaření, spíš takovou rychlovku. Tapiokový pudink není žádná novinka a většina z vás ho určitě zná. Ale přesto věřím, že mezi vámi existují tací, kteří ho neznají nebo ho aspoň neochutnali. A tak jsem si řekla, že by recept na tento pudink neměl chybět v mém portfoliu receptů a může tak rozšířit moji nabídku snídaňových dobrůtek. Tapiokový pudink ale není vhodný jenom na snídani, můžete si ho dát třeba jako svačinku v práci. Jednoduše si ho připravíte do uzavíratelné skleničky a vezmete všude sebou. A teď ještě k tomu, co je to vlastně tapioka. Je to čistý škrob, který se získává z kořene manioku - tropické rostliny, jejíž hlízy jsou podobné bramborům. Tapiokové perly jsou malé bílé kuličky, které ve vodě zprůhlední a získají rosolovitou strukturu, často v dnešní době bývají označovány jako superpotravina. V dnešní době už jsou tapiokové perly lehce k sehnání třeba v prodejnách se zdravou výživou nebo v asijských obchodech.


Suroviny:
na 4 porce
80 g tapiokových perel
sklenice vody
400 ml kokosového mléka
2 lžíce datlového sirupu (agávového sirupu)
1 lžička vanilkové esence

2 velké hrsti mraženého lesního ovoce
1 - 2 lžíce moučkového cukru
cca 200 ml vody

Postup:
Tapikové perly namočíme do vody na několik hodin nebo nejlépe přes noc. Až perly nabobtnají, přebytečnou vodu slijeme, perly dáme do nepřilnavého kastrůlku, zalijeme kokosovým mlékem, přisladíme sirupem, ochutíme vanilkou a přivedeme k varu. Za občasného míchání chvíli vaříme pudink do zhoustnutí a odstavíme. Poté si uděláme ovocnou omáčku tak, že ovoce dáme do kastrůlku společně s cukrem, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud se ovoce nerozvaří a omáčka trochu nezhoustne. Omáčku potom propasírujeme přes jemné síto, abychom ji zbavili semínek. Do připravených skleniček rozdělíme polovinu omáčky, navrstvíme lehce zchladlý pudink a navrch zalijeme zbývající ovocnou omáčkou. Pudink uchováváme v lednici a podáváme vychlazený nebo v pokojové teplotě.




16 komentářů:

  1. ...to dělám docela často 🔝 i do práce na svačinu ❤❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A je skvělý že? :) Hezký víkend přeju !

      Vymazat
    2. rozhodně 😁 přeji hezký víkend i Emince ❤

      Vymazat
  2. Vypadá dost dobře, mě to připomíná vzhledově rýžový nákyp :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo vypadá to tak a je to trochu na podobném principu :) Ale pro mne teda určitě chutnější :)

      Vymazat
  3. Mňam, připomněla jsi mi to, co mi kdysi strašně chutnalo! Jak jsem na to jen mohla zapomenout :D :)

    Written by M*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že jsem ti to zase osvěžila :) já taky nějaké věci zapomenu a pak se k nim ráda vracím a platí to i o jídle :)

      Vymazat
  4. Tak to jsi měla asi štěstí. Mě teď v 29tt začíná bolet pánevní kost :D já už se moc těším na léto a žabky, protože mám problém, že všechny tenisky mám těsné díky tomu,že jsem je na podzim po stěhování vyprala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, štěstí jsem určitě měla, když to vidím okolo. Tak ti přeju ať je co nejlépe a budu sledovat, co je u tebe nového :)

      Vymazat
  5. Mňam.. tak to musí být fakt dobrota :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli neznáš, tak určitě vyzkoušej, je to zas něco nového :)

      Vymazat
  6. Mňaaam! Musí chutnat vážně skvěle:). A krásné fotky!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tapiokový pudink vůbec neznám, ale vypadá moc lákavě, hned bych si ho dala :)

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat