pátek 25. května 2018

Čokoládové tartaletky s jahodami

Rok se s rokem sešel a už je tu zase moje oblíbená část roku - sezóna jahod. Letos přišla kvůli teplému počasí ještě o trochu dříve než jsme zvyklí a z toho mám velkou radost. My vždy bereme jahůdky od pana Macháčka z Kunratic, protože jsme tam dříve hned u jahodového pole bydleli.  Letošní první sklizeň jsme si vychutnali jen tak, z ruky do pusy. Další várku jahůdek už jsem ale využila na pečení. A mám pro vás recept na velkou dobrotu. Tartaletky mám ráda hlavně z důvodu, že jsou takové univerzální - naplníte je čímkoliv, ozdobíte čímkoliv a vždy máte záruku, že doma uspokojíte všechny mlsné jazýčky :) Já jsem dnes zvolila klasiku klasik a tedy čokoládovou ganache ve spojení s jahodami. Není to nic nového ani objevného, ale dobré je to až až :) Tak si je se mnou pojďte udělat také!


Suroviny:
160 g hladké mouky
115 g studeného másla
1 lžíce cukru
2 špetky soli
60 ml ledové vody

200 g kvalitní hořké čokolády
200 ml smetany 33%

hrst čerstvých jahod
čerstvá máta

Postup:
Nejdříve si připravíme křehké těsto. Zde je potřeba pracovat rychle a opravdu s hodně vychlazeným máslem, protože cílem je, aby máslo v těstě zůstalo ve formě drobných šupinek, které pak tvoří typickou strukturu křehkého těsta. V míse smícháme mouku, cukr a sůl a pak přidáme i máslo nakrájené na menší kostičky a po lžících vodu, dokud se těsto nezačne spojovat. Snažte se pracovat rychle a těsto nepřepracujte. Jakmile máme hotovo, zabalíme těsto do fólie a necháme odpočinout v lednici pár hodin.
Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a rozdělíme na kola o dva centimetry větší než je průměr tartaletkových formiček. Mne se velmi osvědčily tyto formičky s odnímatelným dnem. Těsto přeneseme do formiček, uhladíme a přebytečné okraje odkrojíme. Doporučuji ale přesto nechat trochu větší okraj než je konec formičky (těsto se speče). Na do formičky na těsto položíme kolečko pečícího papíru a zasypeme pečícími fazolemi nebo běžnými fazolemi. Tartaletky upečeme naslepo, dokud okraje nebudou zlatavé a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme čokoládovou ganache. Smetanu v rendlíku zahřejeme těsně před bod varu, odstavíme a naláme do ní horkou čokoládu. Směs občasně mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Ganache necháme vychladnout, ale ne úplně zatuhnout. Ještě částečně tekutou ganache rozdělíme do tartaletek a necháme už zcela zatuhnout v lednici. Před podáváním nakrájíme jahody buď na plátky nebo na čtvrtky a ozdobíme s nimi tartaletky. Nakonec přidáme snítku máty. 
Podáváme chlazené.




3 komentáře:

  1. Mňam tak toto vyzerá super! Určite to vyskúšam milujem spojenie jahôd a čokolády!
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  2. tak to budu muset opět upéct 🍓🍓🍓 teď je spoustu ovoce 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
  3. Ty vogos Terez, mely bychom spachat nejakej piknik s detma! Ty varis, ja jim:)))).

    OdpovědětVymazat