čtvrtek 3. května 2018

Nejlepší banánový chlebíček

Banánový chlebíček není žádná novinka a donedávna jsem si myslela, že to není ani žádná velká kulinářská pecka. Vyzkoušela jsem už mnoho druhů banánových chlebíčků a žádný mne zatím nikdy moc nepřesvědčil, že stojí za to ho péct znovu. Buď byl moc suchý nebo třeba chuťově fádní. Takže většinou jsem byla zvyklá si na chlebíček namazat marmeládu nebo třeba arašídové máslo, abych tu chuť trochu vylepšila. Nedávno jsem banánovému chlebíčku dala opět šanci a zkusila ho zase trochu jinak než minule. A výsledek mne velmi příjemně překvapil, dokonce bych řekla, že jsem byla nadšená. Tento krásně voní po banánech a hlavně je dokonale vlhký po několik dní. Nakonec nám tak chutnal, že jsme ho ani ničím nemazali a snědli jen tak samotný. Za mne je toto zatím nejlepší banánový chlebíček, který jsem dělala. Tak ho také určitě vyzkoušejte :)


Suroviny:
na běžnou chlebíčkovou formu
3 větší měkké banány
2 prošlehaná vejce
120 g změklého  másla
160 g cukru
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
2 špetky soli
pár kapek vanilkového extraktu

Postup:
Banány rozmačkáme důkladně vidličkou nebo v rozmixujeme. Troubu rozehřejeme na 180°C. V další míse ušleháme máslo s cukrem do světlého krému a dále přidáme vajíčka a banány, znovu dobře promícháme. V jiné míse smícháme mouku se sodou a solí a postupně jí vmícháváme do banánové směsi. Jako poslední přidáme do těsta vanilkový extrakt. Chlebíčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě cca 45-55 minut, podle zkušeností s vlastní troubou. Chlebíček necháme vychladnout ve formě. 





3 komentáře:

  1. už sem zkoušela od tebe ten bezlepkový...tak vyzkouším i tento...přezrálé banány nejím tak je aspoň zužitkuji...👌👌👌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně - tohle je právě jejich skvělé využití :)

      Vymazat