pondělí 22. října 2018

Ricottovo-dýňové noky s kuřecím masem

Opět nastala doba v roce, kdy vás budu zásobovat dýňovými recepty. Já ale miluji sezónní vaření a hlavně mám ze své zahrádky velkou zásobu dýní hokaido, takže s nimi vařím, jak se jen dá. Ještě před pár lety jsem netušila, jak je taková dýně variabilní a co se z ní dá všechno uvařit, od dětských příkrmů, přes hlavní jídla až po dezerty. Tak se mnou pojďte naskočit na dýňovou vlnu a určitě nebudete litovat. Já už jeden recept na noky z dýně na blogu mám, ale tento je zase jiný a tak si to aspoň můžete porovnat, co vám více chutná :) Tyto nočky mám moc ráda a dělám je v různých variacích, podle toho, jaká je sezóna, s dýní i bez. Jsou chuťově velmi dobré a jemné a podle mne nepotřebují nějakou extra omáčku, protože ta spíše překryje pravou chuť noků. Jestliže ale bez omáčky nedáte ani ránu, udělejte si domácí - třeba z rajčat a zkuste pro jednou vynechat kupovaný kečup.


Suroviny:
na 2-3 porce
300 g hladké mouky
250 g ricotty
200 g dýňového pyré
1 vejce
1-2- lžičky soli
mouka na podsypání

2 menší kuřecí prsa
olivový olej
koření na kuře
čerstvá bazalka
4-6 lžic rozpuštěného másla

Postup:
Dýňové pyré získáme tak, že upečeme dýni hokaido a rozmixujeme jí s trochou vody a lžičkou oleje do hladké, středně husté konzistence. Necháme zcela vychladnout. Mezitím nakrájíme kuře na malé kousky, okořeníme podle chuti a na pánvi osmahneme dozlatova, odložíme stranou.
Při přípravě noků dáme do velké mísy všechny ingredience a nejdříve vařečkou a poté rukama vypracujeme lehce lepkavé, kompaktní těsto. Na pomoučněném vále z těsta válíme malé válečky, které nakrájíme na noky. Nedělejte noky příliš velké - ještě se navaří. Abychom získali vroubkovaný tvar, přejedeme každý nok pomoučněnou vidličkou (nebo použijeme speciální vroubkovanou desku na výrobu noků). Já jsem na tohle bohužel docela levá, takže každý nok pak vypadá jinak, ale to je zase kouzlo ruční práce. Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu a noky na 2 dávky vaříme cca 2 minuty od doby, co vyplavou na hladinu. Servírujeme okamžitě, s kuřecími kousky a dostatečně polité máslem. Bazalku nasekáme nahrubo a noky s ní posypeme.
Možná vás napadne, že zde není žádná omáčka, ale rozpuštěné máslíčko a čerstvé bylinky podle mne bohatě stačí a postarají se o skvělou chuť. Nutno ale dodat, že je potřeba jíst noky okamžitě po uvaření, kdy jsou prostě nejlepší.



3 komentáře:

  1. rozhodně to stojí za vyzkoušení =)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to si myslím, že k dýňovým nokům ani není třeba omáčky, že jsou luxusní jen tak! Všechno je nejlepší čerstvé, ale ne vždy to jde :D Super jednoduchý recept :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat